Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σε απλοποίηση της αδειοδότησης με το διαχωρισμό των σταβλικών εγκαταστάσεων προχωρά το ΥπΑΑΤ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προχωρά σε μια προσπάθεια λύσης του προβλήματος της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων με σχετικό σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. Βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι ο διαχωρισμός των σταβλικών εγκαταστάσεων σε τρία είδη που είναι: τα πρόχειρα καταλύματα ζώων εκτατικής κτηνοτροφίας, τις σταυλικές εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό και της σταυλικές εγκαταστάσεις της εντατικής κτηνοτροφίας.

Στην πρώτη κατηγορία για την αδειοδότηση θα χρειάζεται μόνο η καταγραφή της απόστασης της εγκατάστασης από τις πηγές ύδρευσης και τους οικισμούς. Το χαρτί θα το παίρνει άμεσα από το δήμο της περιοχής της εγκατάστασης.

Στη δεύτερη κατηγορία θα χρειάζεται μια περιβαλλοντική μελέτη και σύντομα το ΥπΑΑΤ θα συντάξει έτοιμες μελέτες που θα δίνει στους κτηνοτρόφους.

Στην τρίτη κατηγορία θα χρειάζεται άδεια λειτουργίας, οικοδομική άδεια και περιβαλλοντική μελέτη.

Ο κτηνοτρόφος θα πηγαίνει στο τοπικό δήμο για να λύνει οποιοδήποτε πρόβλημα με την αδειοδότηση της εγκατάστασής του. Θα δοθεί τριετής περιόδος προσαρμογής των κτηνοτρόφων στις απλοποιημένες προϋποθέσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και πενταετία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, οικοδομική άδεια ή εξαίρεση από την κατεδάφιση. Όσοι κτηνοτρόφοι ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης θα έχουν προτεραιότητα στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεών τους. Επίσης σε κάθε Περιφέρεια θα υπάρχει τριμελής επιτροπή που θα έχει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων στο σύνολό τους σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 6.3074 εκ. Ευρώ ενώ το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 1.898 εκ. Ευρώ.

Ως συγκριτικό μέγεθος αναφέρεται ότι το έλλειμμα στον κτηνοτροφικό τομέα διαμορφώνεται στα 1.563 εκ. Ευρώ.

Οι αιτίες που προκάλεσαν στο πέρασμα των δεκαετιών την απίσχανση της κτηνοτροφίας είναι κυρίως :

1. Η έλλειψη αδειών στις κτηνοτροφικές μονάδες με σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στην απορρόφηση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

2. Η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας η οποία επιβάλλει στους κτηνοτρόφους πλήθος ενεργειών οι οποίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ενασχόληση με το επάγγελμα.

Με το εγχείρημά του το ΥπΑΑΤ επιχειρεί να μειώσει τις επιπτώσεις στην κτηνοτροφία των δύο αιτιών:

Με την ορθολογική κατάταξη των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε πρόχειρα καταλύματα ζώων και κανονικές σταβλικές εγκαταστάσεις (Παράρτημα Ι).

Η κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι κυρίως εκτατική με πρόχειρα καταλύματα. Είναι η κτηνοτροφία στην οποία βασίζεται η παραγωγή της φέτας αλλά και άλλων ποιοτικών τυριών.

Με την παροχή τριετούς περιόδου προσαρμογής των κτηνοτρόφων στις απλοποιημένες προϋποθέσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και πενταετία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, οικοδομική άδεια ή εξαίρεση από την κατεδάφιση. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια γενναία ρύθμιση και όλοι σχεδόν μπορούν να προσαρμοστούν. Για το διάστημα αυτό απαλλάσσονται από τις διοικητικές και τις οικονομικές κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

Ταυτόχρονα προβλέπεται η επίσπευση των υπηρεσιακών ενεργειών για τις περιπτώσεις των κτηνοτρόφων που πρόκειται να ενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης των εγκαταστάσεών τους ώστε να μην εκφεύγουν χρονικά από τα όρια των προγραμμάτων.

Εκτός από τις δύο παραπάνω βασικές παρεμβάσεις υπάρχει και σειρά άλλων με ιδιαίτερη σημασία όμως για την κτηνοτροφική παραγωγή :

1. Η δημιουργία υπηρεσίας one stop shop – το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) σε κάθε Δήμο – που θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του ενδιαφερόμενου κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία.

2. Οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ανατίθενται σε μια ευέλικτη 3μελή επιτροπή σταυλισμού, που λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, κοντά στον κτηνοτρόφο.

3. Η δημιουργία (ηλεκτρονικού) Μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων και η ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της Διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο.

4. Τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας, προκειμένου αυτή να αναπτυχθεί και να συμβάλλει στην ενίσχυση, αφενός μεν, της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας με τη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αφετέρου δε, της συνδεόμενης με αυτήν μεταποίησης των προϊόντων της ζωικής παραγωγής.

5. Την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών με την εξάλειψη των διοικητικών φραγμών και της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και τελικά του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων και εκμεταλλεύσεων με τη θεσμοθέτηση απλών, γρήγορων, φτηνών και διαφανών διαδικασιών.
---------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------