Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές.
Δώσε αίμα, σώσε ζωές.
Δίνω αίμα, μετράει.
Δώσε ζωή, είναι στο αίμα σου.
Πρόσφερε αίμα. Κάνε μια καρδιά να χτυπά.
Γίνε και εσύ Εθελοντής Αιμοδότης, ΣΩΣΕ ΖΩΕΣ.

Είναι μερικά από τα μηνύματα που ακούμε καθημερινά.

Η αλήθεια είναι ότι οι ποσότητες αίματος που χρειάζεται η χώρα μας ξεπερνούν τις 620.000 μονάδες. Tο 54% προέρχεται από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του αρρώστου, το 37% από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από άλλες πηγές (Ένοπλες Δυνάμεις, Eλβετικό Eρυθρό Σταυρό). Από το εθελοντικό προσφερόμενο αίμα περίπου 220.000 μονάδες το 95% προσφέρεται από τους Συλλόγους και τις Oμάδες των Eθελοντών Aιμοδοτών και μόνο το 5% είναι από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες.

ΣTOXOΣ μας, το προσφερόμενο αίμα να γίνει, 100% εθελοντικό. Η συχνότητα που μπορεί ένας αιμοδότης να δίνει αίμα είναι κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Συνήθως οι τακτικοί αιμοδότες δίνουν αίμα τρεις φορές το χρόνο. Η ποσότητα που παίρνεται, με τελείως ανώδυνο τρόπο, δεν ξεπερνάει τα 450 γραμμάρια. Πολλά πολύτιμα προϊόντα (παράγωγα) παίρνονται από το αίμα, όπως το πλάσμα, τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια, οι παράγοντες πήξης, η γ-σφαιρίνη, η αλβουμίνη και άλλα.

Στα Κύθηρα εδώ και 15 χρόνια καθιερώσαμε τον σύλλογο αιμοδοτών Κυθήρων-Αντικυθήρων και κάθε χρόνο διοργανώνουμε εθελοντική αιμοδοσία από όλους εμάς.  

Το Σάββατο 20 Αυγούστου απο 9.00 έως 13.00 σας περιμένομε στην Χώρα στον Σύνδεσμο.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου από 9.00 έως 13.00 σας περιμένομε στον Ποταμό.

Με λίγο αίμα απλά δίνουμε ζωή, ας αποδείξουμε ότι συμβάλλουμε όλοι σε αυτό.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Κυθήρων-Αντικυθήρων
Αριστείδης Καλλίγερος.