Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Καμπανάκι» από τον ΣΕΚ για όξυνση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Η τεράστια αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και η αδικαιολόγητη μείωση των τιμών και στο αιγοπρόβειο γάλα τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούν νέα όξυνση της κρίσης που πλήττει την κτηνοτροφία και πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης» επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, το οποίο συνεδρίασε στο Λιβάδι Ελασσόνας στις 17 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του ΣΕΚ ζητά το πάγωμα των κτηνοτροφικών χρεών για 3 χρόνια, την χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών με χαμηλότερα δάνεια, ακθώς και τον αυστηρό έλεγχο της αγοράς για αποτροπή ελληνοποιήσεων στο γάλα, στα τυριά και στο κρέας.

Όπως τονίζεται σε σχετική με τον τόπο συνεδρίασης ανακοίνωση, επιδίωξη του ΣΕΚ είναι να πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. στην περιφέρεια, σε οποιοδήποτε μέρος και σημείο της χώρας, ώστε να βρίσκεται κοντά στον κτηνοτρόφο για τη σωστή και έγκαιρη πληροφόρησή του για όλα τα θέματα που τον απασχολούν αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων, την καταγραφή των τοπικών προβλημάτων και την άμεση προώθηση λύσεων. Στα πλαίσια αυτά στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Λιβάδι Ελασσόνας το Δ.Σ. του ΣΕΚ έλαβε επιπλέον αποφάσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία όπως:

•Η νομική προστασία της «φέτας» στις αγορές εκτός Ε.Ε., όπως ήδη το έπραξε με την ένσταση που έχει γίνει κατά των διεκδικήσεων της γείτονας Τουρκίας με την υπόδειξη του ΥΠΕΞ του ΥΠΑΑΤ και με τη στήριξη του ΕΛΟΓΑΚ.

•Προγραμματική συνεργασία με την Γεωπονική Σχολή και ειδικότερα με το Κέντρο Ελέγχου Γεωργικών Κατασκευών για θέματα κατασκευών και ελέγχου περιβάλλοντος στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

•Να ζητηθεί η ίδρυση ενός Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής από το ΕΘΙΑΓΕ καθώς στα πλαίσια της αναδιοργάνωσής του δεν έχει προβλεφτεί κάτι τέτοιο, ενώ είναι απαραίτητο για την συνέχιση της έρευνας στην κτηνοτροφία

•Σχετικά με την ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών προϊόντων και δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφεται το καταστατικό της από τα συμβαλλόμενα μέρη ορίστηκαν τα μέλη του ΣΕΚ τα οποία θα συμμετέχουν στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
---------------------------
Πηγή: paseges.gr
---------------------------