Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Μ. Στρατάκης: Να εφαρμοστεί ο πρόσφατος νόμος για τον ΕΛΓΑ που αποζημιώνει φυτοπαθολογικές προσβολές καλλιεργειών, όπως ο περονόσπορος

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Στρατάκης ρωτάει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο που αποζημιώνει φυτοπαθολογικές προσβολές καλλιεργειών, όπως ο περονόσπορος. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, ο νόμος 3877/2010 (αρ.5, παρ.1) ρητά εντάσσει τον περονόσπορο, ως επιφυτεία ή αλλιώς φυτοπαθολογική προσβολή καλλιεργειών με καταστροφικό χαρακτήρα στην ασφάλισή του και μπορεί να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους.

Απαντώντας σε παλαιότερη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Στρατάκης, αναφορικά με την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών του Ηρακλείου, για τις καθολικές ζημιές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης ανέφερε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, οι ζημιές από φυτοπαθολογικές προσβολές, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.

Περαιτέρω, η προσβολή της αμπελοκαλλιέργειας από περονόσπορο, είναι γνωστό ότι μπορεί να περιορισθεί σημαντικά με την εφαρμογή κατάλληλων μυκητοκτόνων. Επίσης, σημαντικοί παράγοντες για περιορισμό της εν λόγω ασθένειας ή και της εξάλειψής της είναι τα προληπτικά μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουν οι παραγωγοί για τις καλλιέργειές τους όπως, πχ να διαλέγουν χωράφια ξεκούραστα που να αποστραγγίζονται εύκολα, να τηρούνται σωστά οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης-και στη συγκεκριμένη περίπτωση για τις αμπελοκαλλιέργειες των πρέμνων, και γενικά, να εκτελούνται σωστά όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες.

Οι ενισχύσεις οι οποίες, απλώς αποζημιώνουν τους γεωργούς για τις απώλειες που υπέστησαν, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για τη θεραπεία του προβλήματος στην πηγή του, θεωρούνται από την Ε.Ε. καθαρές ενισχύσεις λειτουργίας, οι οποίες δεν συμβιβάζονται με την κοινή αγορά (11.4.2). Συνεπώς, η ένταξη των ζημιών σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων είναι ιδιαίτερα δυσχερής»,, καταλήγει η Απάντηση.

Ο κ. Στρατάκης, σε συνέχεια αυτής της Απάντησης κατέθεσε εκ νέου Ερώτηση προς τον Υπουργό, στην οποία επισημαίνει ότι η διατύπωση του ΥπΑΑΤ ότι «οι ζημιές από φυτοπαθολογικές προσβολές, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής», έρχεται σε αντίθεση με τον πρόσφατα ψηφισθέν νόμο 3877/2010 (ΦΕΚ 160Α/20-9-2010) όπου στο αρ.5, παρ.1 (Ασφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις και ασθένειες) ρητά αναφέρεται ότι: «Στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ υπάγονται οι ακόλουθοι φυσικοί κίνδυνοι και ασθένειες, που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή: ...ιβ) οι επιφυτείες και οι κάθε είδους και αιτίας καταστροφικού χαρακτήρα εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλόμενων στον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Στρατάκης τονίζει, επίσης, ότι «οι ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου από τον περονόσπορο, είναι πολύ μεγάλες και σε αυτό συνέβαλαν οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις αλλά και οι γενικότερες καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος. Μάλιστα, η προσβολή από περονόσπορο, ως μύκητα, αποτελεί επιφυτεία και, επομένως, υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ν. 3877/2010.

Οι αμπελουργοί του Ηρακλείου είναι ανάστατοι καθώς βλέπουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης που χρησιμοποίησαν με δικά τους έξοδα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν περισσότερα από αυτά που υποδεικνύονται από το Υπουργείο στην Απάντησή του.

Έτσι, τώρα το προϊόν τους έχει καταστραφεί, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος, την ώρα που ήδη βιώνουν μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά και αυξημένες δαπάνες για παραγωγή που δεν θα πάρουν».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «όλοι αναγνωρίζουν τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά σε περιπτώσεις καθολικής προσβολής καλλιεργειών, όπως αυτή από περονόσπορο και μάλιστα σε όλη σχεδόν την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, επιβάλλεται η εφαρμογή του νόμου, όπως είναι διατυπωμένος και ασφαλώς ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου για το οποίο προνόησε ο νομοθέτης».

Έτσι, καταλήγει ερωτώντας τον κ. Υπουργό αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να εφαρμόσει το αρ.5, παρ.1 του ν. 3877/2010 που ρητά εντάσσει τον περονόσπορο, ως επιφυτεία ή αλλιώς φυτοπαθολογική προσβολή καλλιεργειών με καταστροφικό χαρακτήρα στην ασφάλισή του, και να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους, ικανοποιώντας ταυτόχρονα το περί δικαίου αίσθημα.
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------