Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ικανοποιητική η κίνηση στο Καλαμάτα - Κύθηρα -Κρήτη.

Τα τελευταία Σάββατα το λιμάνι της Καλαμάτας έχει αλλάξει όψη. Εχει κίνηση, αποκτάει ζωή. Η σύνδεση με τα Κύθηρα και την Κρήτη παραμένει ζωντανή, χάρις στο "Βιντσέντζος Κορνάρος" της ΛΑΝΕ που πραγματοποιεί δρομολόγια.



Το Σάββατο 23 Ιουλίου βρεθήκαμε τυχαία στο λιμάνι και είδαμε παλιές καλές μέρες της "Μυρτιδιώτισσας". Αρκετό κόσμο και αυτοκίνητα που περίμεναν να ταξιδέψουν για Κρήτη κυρίως, καθώς κάποιοι ήταν και για Κύθηρα. Το καράβι της ΛΑΝΕ έφερε και αρκετό κόσμο από την Κρήτη.

Την ικανοποιητική εικόνα μάς επιβεβαίωσε ο ναυτικός πράκτορας Βασίλης Μανιάτης.

Μας ενημέρωσε ότι για Καστέλι έφυγαν 202 επιβάτες, 55 ΙΧ, 3 τροχόσπιτα, 2 μεγάλα φορτηγά που μετέφεραν τριφύλλι, 2 μικρά φορτηγά και 6 μηχανές.

Για Κύθηρα

38 επιβάτες, 10 ΙΧ, 1 φορτηγάκι και 1 μηχανή.

Από Κρήτη και Κύθηρα ήρθαν γύρω στα 55 ΙΧ και 200 επιβάτες.

«Φέτος έχει και κίνηση από Κρήτη, δείχνουν ενδιαφέρον και οι Κρήτες», είπε ο Β. Μανιάτης, ενώ για τη βελτίωση της κίνησης επεσήμανε ότι «είναι ελκυστικές οι τιμές. Είμαστε πλέον πιο ανταγωνιστικοί από τον Πειραιά. Η μείωση είναι σχεδόν 50% στα αυτοκίνητα». Κι ενημέρωσε ότι για το ΙΧ πληρώνει κανείς φέτος

48 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 98 ευρώ και το εισιτήριο για τον επιβάτη είναι 20 ευρώ, ενώ ήταν 28 ευρώ.

«Ετσι φέτος αρκετοί δεν πάνε Αθήνα για να ταξιδέψουν για Κρήτη μέσω Πειραιά», ανέφερε ο πράκτορας και πληροφόρησε πως υπάρχει ενδιαφέρον για να ταξιδέψουν για Κρήτη από Δυτική Ελλάδα, Πύργο, Αμαλιάδα και Πάτρα.

Το αντίστοιχο περσινό δρομολόγιο του Ιουλίου είχε 30 με 35 ΙΧ.

Ανασταλτικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι πέρσι το πλοίο πήγαινε Ρέθυμνο, αντί Καστέλι. «Ηταν πιο κεντρικά στην Κρήτη, αλλά έκανε 12 ώρες και αρκετοί δυσανασχετούσαν τόσες ώρες μέσα στο καράβι», εκτίμησε ο Β. Μανιάτης.

Παρατήρησε ότι «η πιο μεγάλη κίνηση αναμένεται το Σάββατο 6 Αυγούστου. Ήδη έχουν βγει εισιτήρια για 40 αυτοκίνητα και υπάρχουν κρατήσεις για άλλα 20. Μπορεί να φθάσουμε τα 80 με 90 αυτοκίνητα». Υπενθύμισε ότι «τις καλές εποχές της "Μυρτιδιώτισσας" είχαμε φθάσει τα 100 αυτοκίνητα. Είχαμε γεμίσει. Πέρσι η καλύτερη κίνηση ήταν 65 αυτοκίνητα».

Ανέφερε, επίσης, ότι «φέτος γίνονται ομαδικές εκδρομές από Κρήτη, από ΚΑΠΗ κι ενορίες. Είναι καλές οι τιμές. Από τη Μεσσηνία χρησιμοποιούν τον Πειραιά, αν και τελευταία υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον».

Ο πράκτορας είπε ότι «το "Βιντσέντζος Κορνάρος" είναι καλοτάξιδο. Αν δεν έχει θάλασσα, δεν καταλαβαίνεις τίποτα».

Σημείωσε πως «αυτό είναι η τελευταία μας ευκαιρία για τη σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη. Αν σταματήσει και αυτό, τελείωσε». Ανέφερε ότι «είναι πολύ καλή η επιδότηση του πλοίου, όχι τόσο για τη γραμμή της Καλαμάτας με την Κρήτη, αλλά κυρίως γι’ αυτές που συνδέουν τα Κύθηρα με το Γύθειο και τον Πειραιά».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η "Μυρτιδιώτισσα" της ΑΝΕΝ έχει μισθωθεί στη ΝΕΛ και με νέο όνομα "Ακουα Μαρία" εκτελεί δρομολόγια στην άγονη γραμμή Λαύριο - Λήμνο - Καβάλα

ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

Τα δρομολόγια του "Βιντσέντζος Κορνάρος" στη γραμμή της Καλαμάτας που ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου, θα διαρκέσουν μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το πλοίο αναχωρεί από Καλαμάτα στις 9.20 το βράδυ κάθε Σάββατο. Κάνει 4,5 ώρες για Κύθηρα και 8,5 για Καστέλι, όπου φθάνει γύρω στις 6 το πρωί.

Από Καστέλι φεύγει στις 12 το μεσημέρι, στα Κύθηρα φθάνει στις 3.30 το απόγευμα και στην Καλαμάτα φθάνει 10 λεπτά μετά τις 8.30 το βράδυ.
------------------------------------------
Πηγή: filiatranet.blogspot.com
------------------------------------------