Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Εκδήλωση στον Καραβά για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το καθιερωμένο από το Δήμο Κυθήρων ετήσιο μνημόσυνο, για τα θύματα από την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο, τελέσθηκε και φέτος στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στον Καραβά.



Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, παρευρέθη ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης οι Αντιδήμαρχοι ο πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της κοινότητας Καραβά Κυθήρων, αντιπροσωπεία από τον κατεχόμενο αδελφοποιημένο Δήμο Καραβά Κύπρου.





Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των ηρώων του Καραβά από τον Δήμαρχο Κυθήρων, την Αντιδήμαρχο του κατεχόμενου Δήμου Καραβά Κύπρου, και από εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων. Για το ιστορικό των γεγονότων της εποχής εκείνης μίλησε ο Δήμαρχος Κυθήρων. Συγκινητική ήταν η ομιλία του προέδρου του προσφυγικού σωματείου του Καραβά Κύπρου κ. Νίκου Χατζηστεφάνου, η οποία είχε ως εξής :

"Πανιερότατε, Σεβαστόν Ιερατείο,
Αδελφέ Δήμαρχε των Κυθήρων,
Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Κύριε Εκπρόσωπε του Ελληνικού Στρατού,
Αδέλφια μας Καραβίτες και Καραβίτισσες,
Κυρίες και Κύριοι,

Μεγάλη είναι η συγκίνησή μας να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον πάνσεπτο τούτο ναό του Αγίου Χαραλάμπους του Καραβά. Βαθειά η εκτίμησή μας στην ενέργειά σας να τελέσετε το μνημόσυνο των πεσόντων και αποθανόντων στην προσφυγιά κατοίκων του Καραβά της Κύπρου.

Τριάντα επτά χρόνια πέρασαν από τότε, κι εμείς μνημονεύουμε ξανά τους νεκρούς μας. Όσους έχασαν την ζωή τους τες αποφράδες εκείνες ημέρες, όταν παράφρονες συμπατριώτες μας, με το αποτρόπαιο πραξικόπημά τους, άνοιξαν τους ασκούς και ξεχύθηκε η Τουρκιά. Όταν, με τη βάρβαρη εισβολή, οι Τούρκοι μαινόμενοι σκότωσαν, ξεσπίτωσαν και ερήμωσαν τα σπίτια και τη γη μας.

Μνημονεύουμε τους νεκρούς μας χωρίς το όνομά τους.

Κι η μνήμη μελετά τα λαμπρά παλικάρια που πέρασαν στην αθανασία πολεμώντας στον Καραβά και σε κάθε γωνιά της Επαρχίας μας. Μνημονεύουμε τα νιάτα που θυσιάστηκαν ανάμεσα στα λεμονόδεντρα μας. Αυτούς που έπεσαν μαχόμενοι στα ακρογιάλια μας. Όσους πότισαν με το αίμα τους τη γη μας. Τιμούμε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα.

Η Μνημοσύνη, αδυσώπητη, μας θυμίζει επίσης τη γριά γειτόνισσα, τον γέρο χωριανό και τον κάθε αθώο πολίτη, που αφήσαν την τελευταία τους πνοή στην δροσιά της αυλής τους.

Γονατίζουμε στη μνήμη των δικών μας που πέθαναν στην προσφυγιά με το όραμα του γυρισμού.

Προσκυνούμε τους ξεθαμμένους τάφους, τις ρημαγμένες εκκλησίες μας, τα συλημένα μνημεία και τα ταπεινωμένα μας σύμβολα.

Καταθέτουμε στεφάνι στα Άγια Πάθη της Φυλής μας

Και προσδοκούμε.

Προσδοκούμε μια λαμπρή άνοιξη να φωτίσει τα πρόσωπα, να παρηγορήσει τις ψυχές, να κλείσει τις πληγές.

Προσδοκούμε μιαν Ανάσταση.

Για τριάντα επτά χρόνια προσβλέπουμε σε μια λύση δίκαιη.

Σαν ηγεσία και σαν λαός εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στη Δικαιοσύνη. Κτυπήσαμε όλες τις πόρτες των Διεθνών Οργανισμών, προσφύγαμε σε δικαστήρια, ικετεύσαμε τους ισχυρούς της γης. Σε όλα τα βήματα, σε όλα τα κέντρα αποφάσεων διεκδικούσαμε και διεκδικούμε λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται σε θέσεις Αρχών. Διεκδικούμε λύση που να στηρίζεται στις Πανανθρώπινες Αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω στα ιδεώδη που οικοδομήθηκε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Πάνω στα ιδανικά που κτίστηκε η Ενωμένη Ευρώπη. Διεκδικούμε λύση του Κυπριακού που να εξασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες μας, να παρέχει σε μας συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας. Απαιτούμε την απαλλαγή της Κύπρου από τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους. Καρτερούμε την ημέρα που όλοι οι Κύπριοι θα απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης και της ευημερίας.

Δεν θα παρεκκλίνουμε από τις διεκδικήσεις αυτές.

Διαπραγματευόμαστε και επιμένουμε.

Θα διεκδικούμε και θα εμμένουμε.

Στο χέρι μας είναι.

Έλληνες αδελφοί,

Στο χέρι μας είναι να δικαιωθούμε.

Με ισχυρούς συμπαραστάτες εσάς και ολόκληρο τον Ελληνισμό, με υπομονή και επιμονή, μεθόδευση και πίστη, μα προ πάντων με προσήλωση στα δίκαιά μας.

Τι κι’ αλλοίμονό μας αν καρτερούμε μιαν άνοιξη κοινή και όχι την άνοιξη που λέω πως θάρτει φωτεινή.

Δεν μας πτοούν οι δυσκολίες, όσες κι’ αν είναι αυτές. Δεν μας τρομάζουν οι προκλήσεις, όση κι’ αν είναι η υπεροπλία του εχθρού. Περιφρονούμε τις πιέσεις, όσο κι’ αν γίνονται κάτω από τη σκιά των διεθνών Πιλάτων. Στην μακρόχρονη ιστορία μας αποδείξαμε ότι ως Ελληνικός λαός έχουμε μέσα μας αντοχές ανεξάντλητες. Χιλιάδων χρόνων ρίζες. Οικτρά πλανώνται όσοι νομίσαν ότι θα ξεριζώσουν τον λαό μας από τη γη μας. Δεν ήταν μόνο οι Τούρκοι που πέρασαν από την Κύπρο, τα Κύθηρα, αλλά κι’ από τον ευρύτερο Ελληνικό χώρο. Πέρσες, Φοίνικες, Ρωμαίοι, Ενετοί και Φράγκοι, Άραβες, Εγγλέζοι, είναι μερικοί από αυτούς.

Κανένας δεν μας λύγισε.

Το διατύπωσε χαρακτηριστικά ο ποιητής μας λέγοντας πώς:

« Χρόνια, σκλαβκιές ατέλειωτες, τον πάτσον τζιαι τον κλώτσον τους.

Εμείς τζιαμέ. Ελιές τζαι τερατσιές πάνω στον ρότσον τους.»

(Χρόνια, σκλαβιές ατέλειωτες, τον μπάτσο τους και τα’ άχτι τους.

Εμείς αυτού. Ελιές και χαρουπιές στο ξεροβράχι τους.)

Με υπομονή λοιπόν θα αναμένουμε την έκβαση των διαπραγματεύσεων, και θα κρίνουμε με βάση το τελικό αποτέλεσμα. Θα κρίνουμε, όπως ξέρουμε να κρίνουμε. Όπως κρίναμε ξανά.

Και όπως πάντα προειδοποιούσαμε, έτσι και τώρα υποδεικνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: Οποιαδήποτε λύση που δεν στηρίζεται στις Αρχές, όπως τις περιγράφουμε, θα μας βρει δυναμικά αντίθετους.

Απευθυνόμενος σε όσους μνημονεύουμε σήμερα θα πω:

Σεβαστοί μας νεκροί, εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και εκ μέρους των αδελφών μας των Κυθήρων, αυτό που μπορώ να καταθέσω σήμερα ενώπιόν σας είναι υπόσχεση μνήμης και αγώνα.

Αιωνία σας η μνήμη."


--------------------------
Πηγή: kythira.gr
--------------------------