Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

«Σπυρίδων: Θωρακίζει τους θεσμούς η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περί αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου, αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο» του καναλιού Extra 3, το βράδυ της ίδιας ημέρας.


Ο κ. Σπυρίδων, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην διαμόρφωση της πρότασης ως Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος της ΝΔ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων της εκπομπής, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Κεντρικό σημείο στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί η διαφάνεια, την οποία ενισχύουμε στοχεύοντας, όπως τόνισε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους θεσμούς και προς το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί.

Είναι προφανές ότι, όσο και αν στραφούμε εναντίον προσώπων ή οργανισμών, εάν δεν υιοθετήσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η διαφθορά θα παραμείνει ισχυρή, αφού πάντα θα βρίσκονται κάποιοι που, είτε ατομικά είτε ομαδικά, θα εκμεταλλεύονται τα λεγόμενα παράθυρα του νόμου, αμαυρώνοντας την προσφορά όλων των υπολοίπων, πράγμα που είναι τουλάχιστον άδικο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο ήλθε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, αποτελούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Είναι ένας κοινωνικός θεσμός χρήσιμος και ωφέλιμος, όπου όμως έχουν αναπτυχθεί αρνητικά φαινόμενα διαχείρισης, ακριβώς λόγω του ελλιπούς πλαισίου λειτουργίας και ελέγχου τους. Υπενθυμίζω ότι, για σχετικούς λόγους, πριν από μερικές ημέρες, το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Αντίστοιχες αμφιβολίες εγείρονται και από την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να διαθέσει σχεδόν των κονδυλίων που διαθέτει από το ΕΣΠΑ για την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, περίπου 190 εκατομμύρια Ευρώ, μέσω ΜΚΟ, για να προσληφθούν επί πεντάμηνο, με τουλάχιστον αμφισβητήσιμες διαδικασίες, 50.000 άνεργοι.

Τα παραδείγματα αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, αναδεικνύουν τη σημασία της διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών. Με μέτρα όπως η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών και το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου», τόνισε ο κ. Σπυρίδων.
----------------------
Πηγή:  spyridon.gr
----------------------