Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Παραλίες: συμπτώπατα μιας βαθύτερης δημοτικής παθογένειας

Όπως όλοι γνωρίζουν, η δημοτική αρχή επέμεινε, σε πείσμα όλων των αντιδράσεων και αντιρρήσεων που εκφράσθηκαν, να δημοπρατήσει φέτος και τις ελάχιστες παραλίες του νησιού που είχαν μείνει παρθένες και ανεπηρέαστες από το εμπόριο.

Προχώρησε λοιπόν στην εκμίσθωση παραλιών όπως οι Φούρνοι και η Κομπονάδα, παρά τη ρητή ομολογία ότι ο δήμος αδυνατεί εντελώς να αστυνομεύσει και να επιθεωρήσει τις όποιες εγκαταστάσεις, και γνωρίζοντας πολύ καλά (ας μη είμαστε και υποκριτές) ότι πολλοί μισθωτές θα παραβίαζαν αβασάνιστα τους όρους της συμφωνίας.

Τα σχετικά συμφωνητικά που υπέγραψαν οι μισθωτές με τον Δήμο Κυθήρων αναφέρουν ξεκάθαρα (παράγραφος 9) πως «ο μισθωτής δεν μπορεί να επιφέρει ουσιώδεις αλλοιώσεις του χώρου χωρίς έγγραφη άδεια του Δήμου, ή επεμβάσεις που μεταβάλλουν την αρχική του μορφή, ούτε να τον χρησιμοποιήσει για άλλο σκοπό».

Ας θυμίσουμε και ότι κατά το άρθρο 13.1 του ν. 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (Α? 285), «Απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας είναι κάθε χρήση, εφόσον από αυτή δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία τους».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις συγκεκριμένες καντίνες απαγορεύεται και οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον και απαγορεύεται οποιαδήποτε σταθερή κατασκευή ή κτίσμα. Ειδικότερα, «απαγορεύεται η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή σταθερής κατασκευής όπως σκέπαστρα, τσιμεντοστρώσεις, επιχωματώσεις κλπ.».

Οι συνημμένες όμως πολύ πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι σε μία τουλάχιστον τοποθεσία ο μισθωτής έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση ολόκληρης ξύλινης κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου σκέπαστρου, πλατφόρμας, καθισμάτων και μεγαφώνων, ενώ το ίδιο ακριβώς προετοιμάζεται να πράξουν και άλλοι.



Αντιθέτως, η καντίνα που τοποθετήθηκε δίπλα στο κάμπιγκ Καψαλιού (ακόμα μία καινούργια εκμίσθωση), τηρεί πλήρως τόσο τους όρους της συμφωνίας όσο και την ισχύουσα νομοθεσία: ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν είναι απαραίτητο οι κινητές καντίνες να μετατρέπονται σε μπαρ, καφενεία ή εστιατόρια για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά.

Πέρα από την περιβαλλοντολογική καταστροφή που αναπόφευκτα επιφέρουν εγκαταστάσεις σε μικρούς βιότοπους όπως είναι οι Φούρνοι, αλλά και της δυσαρέσκειας που προκαλεί σε πολλούς επισκέπτες η γενικευμένη πλέον εμπορευματοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προσβάσιμων παραλιών του νησιού, διαβλέπουμε εδώ άλλη μια ένδειξη της ανοχής για την παρατυπία, ενίοτε και την παρανομία, που συστηματικά επιδεικνύει η παρούσα δημοτική αρχή.



Και η ανοχή αυτή, γενικά αποδεκτή και ευρύτατα διαδεδομένη, αρχίζει μεν από μικρά και ανούσια θέματα, γρήγορα όμως αντρώνεται και θίγει πολύ ποιό ουσιώδη ζητήματα· γιατί επόμενο είναι, όταν με την έμπρακτη ή σιωπηρή ανοχή του Δήμου επιτρέπονται ή παραβλέπονται τα «μικρά», αργά ή γρήγορα κάποιος θα απαιτήσει ανοχή και για τα «μεγάλα». Και οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν…

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 20/7/2011