Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011 έγινε με απόλυτη επιτυχία η κληρικολαϊκή συνέλευση της οποίας ο χαρακτήρας δεν ήταν μόνο θρησκευτικός-επιστημονικός αλλά ήταν συγχρόνως και ψυχαγωγικός αφού η εκδήλωση εμπλουτίσθηκε με πολλά μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους από την Χορῳδία Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ὑπό τήν διεύθυνσιν τοῦ Καθηγητοῦ - Χοράρχου κ.Γεωργίου Κατσούλα. Η εισήγηση γιά τή μουσική καί κυρίως γιά τήν Βυζαντινή Μουσική έγινε από τον καθηγητή κ.Γεώργιο Κατσούλα.








Ακολούθησαν τραγούδια Κατηχητικῶν Σχολείων ἀπό τήν παιδική χορῳδία με χοράρχη τον κ.Γεώργιο Κατσούλα.

Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με εισήγηση για το Δημοτικό τραγούδι από τον Θεολόγο-Πρωτοψάλτη Μυρτιδίων κ.Γεώργιο Λουράντο και Δημοτικά τραγούδια από την Χορῳδία βυζαντινῆς μουσικῆς Ἱ. Μητροπόλεως ὑπό τήν διεύθυνσιν τοῦ κ.Γεωργίου Κατσούλα








Ο καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής κ. Κων/νος Νιάρχος ομίλησε με θέμα "Μπροστά στήν ὅποια σύγχρονη κρίση"

Στην συνέχεια ο Κύπριος μουσικολογιώτατος Θεολόγος Καθηγητής κ.Νικόλαος Ζαχαριάδης ομίλησε για "Το Κυπριακό Δημοτικό Τραγούδι" και έψαλλε υπέροχα τον "Ύμνο της Αγάπης"

"Το Ἐλαφρό καί νησιώτικο τραγούδι" απετέλεσε το αντικείμενο ομιλίας από τον Χοράρχη - Μαέστρο κ.Εὐστράτιο Θεοδωρακάκη και ακολούθησαν εκτελέσεις ελαφρών καί νησιώτικων τραγουδιών από τήν Χορῳδία καί Φιλαρμονική τοῦ κ.Εὐστρ. Θεοδωρακάκη.

Η ομιλία του κ.Γαβριήλ Ψαρά, Ιατρού για το λαϊκό τραγούδι αλλά και τα επίλεκτα λαϊκά τραγούδια ἀπό τό μουσικό συγκρότημα τοῦ κ.Γαβριήλ Ψαρά, έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση.








Τα "Μηνύματα ἀπό τήν λαϊκή μουσική" ἠταν το θέμα της ομιλίας του π.Πέτρου Μαριάτου, Ἰατρού .

Η εκδήλωση συμπληρώθηκε με αναφορά στούς Δημοτικούς χορούς καί εκτέλεση Δημοτικών Χορών ἀπό τά χορευτικά συγκροτήματα τῆς Ἱεράς Μητροπόλεως ὑπό τήν εὐθύνην της Καθηγήτριας κ.Ἑλένης Χατζοπούλου - Τζοβάρα, ευχάριστη παρένθεση υπήρξε η έκτακτη συμμετοχή της καθηγήτριας της μουσικής κ. Καλίκα η οποία κάνει τις διακοπές της στο νησί μας.

Την έξοχη αυτή εκδήλωση έκλεισε πολύ αργά το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Σεραφείμ..



Πράγματι η όλη εκδήλωση ήταν εξαιρετική και εντύπωση έκανε η μικρή συμμετοχή των Κυθηρίων σε ένα τόσο αξιόλογο πολιτιστικό δρώμενο.

Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά όλοι οι συμπατριώτες μας, και ειδικά όλοι όσοι "κόπτονται" για τον πολιτισμό του νησιού μας να παραστούν σε παρόμοιες, τόσο σημαντικές και καλά οργανωμένες, πολιτιστικές εκδηλὠσεις.
-------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Ρεπορτάζ, Φωτογραφίες Foto Evita
-------------------------------------------------------------------------------