Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Οι νέες αρμοδιότητες των υπουργείων εγκρίθηκαν από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πηγαίνει η αλιεία .

Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο παραμένει και η αλλαγή του εκλογικού νόμου καθορίζεται με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπό την προεδρία του κ. Κ. Μενουδάκου.



Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα, στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας περιέρχονται οι αρμοδιότητες των συγχωνευμένων υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αλλά και Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Χάρη Καστανίδη παραμένει η εφαρμογή του «Καλλικράτη», ενώ μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες και το προσωπικό του άλλοτε υπερυπουργείου, όπως και το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Γενικών Γραμματειών Ισότητας των Φύλων και Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, όπως και η εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Οι ανώτατοι δικαστές στο πρακτικό επεξεργασίας του διατάγματος επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η ανασύσταση των υπουργείων ήταν αναγκαία για την εφαρμογή των νέων μέτρων και τεχνολογιών, αλλά και λόγω των ριζικών αλλαγών που έφερε ο «Καλλικράτης», όπως και η αναδιοργάνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής.

Παρά το γεγονός, ότι οι δικαστές άναψαν το πράσινο φως για τη νομιμότητα του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος δεν παραλείπουν να τονίσουν την αναγκαιότητα να καταρτιστούν το συντομότερο δυνατόν νέοι οργανισμοί και να συγκροτηθούν υπηρεσιακά συμβούλια, ώστε όσα προβλέπονται να εφαρμοστούν και στην πράξη.

Σε ό, τι αφορά το νέο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπό τον Δημ. Ρέππα, εκεί μεταφέρονται η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων, η Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Εθνικό Τυπογραφείο και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στο ίδιο υπουργείο υπάγονται με βάση τα νέα δεδομένα ο Συνήγορος του Πολίτη και το ΑΣΕΠ, ενώ αναλαμβάνει την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας της Πληροφορικής, καθώς και το Παρατηρητήριο για την Ψηφιακή Ελλάδα μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την αρμοδιότητα για τις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα έχει από εδώ και στο εξής ο Πρωθυπουργός, όπως και την εποπτεία των νομικών προσώπων και των φορέων που υπάγονται σε αυτές.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δεν ανήκει πλέον στο υπουργείο Εργασίας, αλλά στο υπουργείο Παιδείας.
-----------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------------