Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Σπάνιο πουλί εμφανίστηκε στα Αντικύθηρα

Είδος πουλιού που ζει στην Ισπανία και την Αφρική, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Αντικύθηρα. Το είδος είναι η καστανοτριτσίδα και ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων πουλιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), αυξάνει πια στα 445.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΟΕ, "η καστανοστριτσίδα (Hippolais opaca) καταγράφηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων που γίνεται κάθε χρόνο στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων». Οι δακτυλιώσεις είναι μια επιστημονική μέθοδος παρακολούθησης της μετανάστευσης και πραγματοποιείται με τη σήμανση των πουλιών με μεταλλικά δαχτυλίδια που τοποθετούνται στα πόδια τους.

Κάθε μεταλλικό δαχτυλίδι φέρει έναν μοναδικό συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων καθώς και τα στοιχεία του Κέντρου Δακτυλίωσης της εκάστοτε χώρας ή περιοχής. Ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές, εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή βρεθούν σε κάποια άλλη περιοχή, να υπολογίσουν μεταναστευτικές μετακινήσεις, την κατεύθυνση της μετανάστευσης αλλά και τη διάρκεια ζωής των πουλιών.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της επιτροπής που καταγράφει τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκο Προμπονά, «η επιβεβαίωση του νέου είδους δεν ήταν εύκολη για την επιτροπή, καθώς δεν είναι διακριτό από τα συγγενικά του είδη και διαφέρει εμφανισιακά μόνο σε μικρές χρωματικές διαφορές και βιομετρικά χαρακτηριστικά».
------------------------
Πηγή: real.gr
------------------------