Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ οι αμπελουργοί που επλήγησαν από τον περονόσπορο ζητά η ΚΕΟΣΟΕ

Την συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής με σκοπό την διερεύνηση των ιδιαίτερων συνθηκών εξάπλωσης του περονόσπορου στα αμπέλια αλλά και την σύνταξη φακέλων και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την υπαγωγή των περιοχών σε προγράμματα αποζημίωσης, μέσω των Π.Σ.Ε.Α, ζητά με ανακοίνωσή της η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ.


Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ Η κατάσταση σήμερα περιγράφεται ως δραματική στις αμπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου, της Αγχιάλου, της Βοιωτίας, της Αττικής της Ευβοίας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, του Λασιθίου και του Ηρακλείου Κρήτης.

Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για την φετινή κατάσταση στην καλλιέργεια των αμπελιών που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, 17 Ιουνίου επιβεβαίωνεται σήμερα από σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΚΕΟΣΟΕ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ: «Σημαντικό πρόβλημα, στη φετινή σταφυλική παραγωγή έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες, από μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και υψηλά ποσοστά υγρασίας, σε συγκεκριμένες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, τον τελευταίο μήνα.
Ο συνδυασμός των φαινομένων δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την πρωτογενή ανάπτυξη του μύκητα του περονόσπορου και εν συνεχεία και παρά τους διαρκείς προληπτικούς ψεκασμούς, για την δευτερογενή ανάπτυξή του. 
Η κατάσταση σήμερα περιγράφεται ως δραματική στις αμπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου, της Αγχιάλου, της Βοιωτίας, της Αττικής της Ευβοίας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, του Λασιθίου και του Ηρακλείου Κρήτης.

Την ιδιαιτερότητα της σημερινής άσχημης κατάστασης επιδεινώνουν:
  • Η πρωτοφανής ταχύτητα εξάπλωσης του μύκητα
  • Η ανάπτυξη ισχυρών στελεχών του μύκητα, που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα φυτοφάρμακα
  • Το υψηλό κόστος παρεμβάσεων μέσω των συνεχών ψεκασμών που εξουθενώνει οικονομικά τους αμπελουργούς
  • Το ότι παρά τις συχνές παρεμβάσεις με ψεκασμούς, που ήταν πολλαπλάσιοι από κάθε άλλη χρονιά, στις περιοχές που προαναφέρθηκαν δεν κατέστη δυνατόν να ανασταλεί η μολυσματική δράση και εξάπλωση του μύκητα, με αποτέλεσμα οι ζημιές να κυμαίνονται από 70% έως 100% επί της σταφυλικής παραγωγής. 
Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν ασυνήθεις συνθήκες για τον έλεγχο της ασθένειας του περονόσπορου, που δεν ήταν δυνατόν ν΄ αντιμετωπισθούν μέσω των παρεμβάσεων των αμπελουργών, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα:
  • Για την συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής με σκοπό την διερεύνηση των ιδιαίτερων και σπάνιων συνθηκών εξάπλωσης της ασθένειας, που θα έχει αποτέλεσμα την εξαγωγή πορίσματος
  •  Την σύνταξη σχετικών φακέλων και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την υπαγωγή των περιοχών σε προγράμματα αποζημίωσης, μέσω των Π.Σ.Ε.Α».
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------