Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Φωτοβολταικά σε Στέγες :
Από τον Ιούνιο του 2009 βρίσκεται σε ισχύ πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να παράξετε στην οροφή του σπιτιού σας το δικό σας ρεύμα.

Σύμφωνα με αυτό πρόγραμμα, το ρεύμα που παράγεται πωλείται με προνομιακή τιμή 0,55 Ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh).
Το πρόγραμμα αφορά φωτοβολταϊκά τοποθετημένα στις στέγες και στα δώματα σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων (που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ).



Η τιμή ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια στα 0,55 Ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε χρόνο (δηλ η τιμή πώλησης του ρεύματος ανεβαίνει ανάλογα με τον πληθωρισμό).

Πλέον είναι εφικτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εκτός από τις στέγες και τις ταράτσες κτηρίων και σε σκίαστρα, στέγαστρα, αποθήκες, χώρους στάθμευσης, προσόψεις κτηρίων κλπ.



Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τα φωτοβολταϊκά όλες οι κιλοβατώρες (kWh) που παράγουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες και δώματα σπιτιών και επιχειρήσεων πωλούνται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να εξασφαλίσει έσοδο μέχρι και 7.700 Ευρώ το χρόνο. Από τα χρήματα που προέρχονται από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΗ, πληρώνεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα εισπράττει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Δεν γίνεται συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας αλλά γίνεται συμψηφισμός των χρημάτων που προκύπτουν από την πώληση της ενέργειας και των χρημάτων που αντιστοιχούν στην κατανάλωση του κτηρίου.



Δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση ΥΠΑΝ-ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από πολεοδομία παρά μόνο μελέτη-σχέδιο από μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας (ηλεκτρολόγο μηχανικό).

Δεν υπάρχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος). Τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος είναι αφορολόγητα (σύμφωνα και με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών)

Ήδη στο νησί μας το πρόγραμμα προχωράει αρκετά ιικανοποιητικά και αρκετοί έχουν συνδεθεί στο δίκτυο με όλα φυσικά τα πλεονεκτήματα που παρέχονται από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Έως τις 15-06-2011 είχαν συνδεθεί οι εξής:

--------ΟΝΟΜΑ---------------------------------ΙΣΧΥΣ ΣΕ KW----


1.- ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ..........................10

2.- ΤΣΟΛΑΚΟΣ ΤΑΚΗΣ.......................................5

3.- ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ ΕΛΠΙΔΑ....................................8,5

4.- ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ ΜΑΡΙΑ.....................................5

5.- ΓΑΒΑΛΛΑ ΒΡΕΤΤΗ......................................10

6.- ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Θ.ΜΠΑΜΠΗ)..............7

7.- ΓΚΟΥΒΟΥΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.........................10

8.- ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ................................5

9.- ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.......................6

----------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΟΛΟ.........................................................66,5 που αποτελεί ποσσοστό 3% της μέσης κατανάλωσης του νησιού...



Αναμένουν να συνδεθούν έως το τέλος Ιουλίου οι εξής:

1.- ΜΑΡΙΑ ΓΛΥΝΟΥ............................................10


2.- ΠΡΙΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ....................................8

3.- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΣΣΕΛΟΣ...................................8

4.- ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ...................................5

5.- ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ.............................7,5

6.- ΧΛΑΜΠΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.....................................7

-----------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΟΛΟ............................................................45,5 που αποτελεί ποσοστό 2% της μέσης κατανάλωσης του νησιού....


(σ.σ. Τα αναφερόμενα στοιχεία παρεσχέθησαν από το συνεργείο εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στις στέγες κ. Χαράλαμπου Καλλίγερου από το Λιβάδι.)

Όπως φαίνεται το μέχρι στιγμής γενικό σύνολο ισούται με το 5% της μέσης κατανάλωσης του νησιού με ένα μερικό σύνολο 112 KW.



Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης τα Κύθηρα διακαιούνται 2.200 KW σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών.

Υπολογίζεται ότι το υπόλοιπο έως το σύνολο των 2.200 KW θα καλυφθεί από εγκαταστάσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων.
-------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης - Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες Γιώργος Σάμιος
-------------------------------------------------------------------------