Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ερευνάται η αγορά ελαιολάδου για παραβάσεις και προβλήματα ανταγωνισμού

Σε απάντηση της Αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης σχετικά με τις θέσεις της ΓΕΣΑΣΕ για τα μέτρα στήριξης του ελαιολάδου, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Ρόβλιας, αναφέρει, καταρχήν, για το αίτημα που διατυπώνεται για "θέσπιση αγορανομικής διάταξης για να επεκταθεί και στα μαγειρευτά φαγητά η χρήση ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου", ότι απαιτείται ευρεία διαβούλευση με τον κλάδο των εστιατόρων, πριν την τυχόν κίνηση του θέματος.

Επίσης, επισυνάπτει σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επισημαίνει τα εξής: Αναφορικά με το θέμα της τιμολόγησης του ελαιολάδου που θίγεται-από τη ΓΕΣΑΣΕ-(εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, συμπίεση τιμών ελαιοπαραγωγού), θεωρούμε σκόπιμο να επισημανθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχοντας λάβει γνώση των σημαντικών αυξήσεων των λιανικών τιμών των τροφίμων, ερευνά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, την ενδεχόμενη ύπαρξη προβλημάτων ανταγωνισμού σε όλη την αλυσίδα προσφοράς των τροφίμων (παραγωγοί, διανομείς, λιανέμποροι). Στην κατεύθυνση αυτή η Γενική Δ/νση Ανταγωνισμού ερευνά μεταξύ άλλων και την αγορά των ελαίων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είναι σε θέση να παράσχει πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα πορίσματα της ως άνω έρευνας αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.

Μάλιστα, από τις 16 Δεκεμβρίου 2010 η Επιτροπή Ανταγωνισμού κίνησε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις με αντικείμενο τα αίτια που οδηγούν σε υψηλές τιμές και περιορισμό του ανταγωνισμού στη λιανική πώληση προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης. Τα έλαια συνιστούν μια από τις κατηγορίες/αγορές προϊόντων που ρητά μνημονεύονται ως αντικείμενο εξέτασης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Στόχος της διαβούλευσης είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων εκείνων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού και προέρχονται από πρακτικές, όπως οι συμφωνίες για τον καθορισμό τιμών, οι ρήτρες αποκλειστικότητας, οι συμφωνίες διαχείρισης κατηγορίας προϊόντων και άλλες.
-------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------