Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΗΣΟΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Πανηγυρικά εορτάσθηκε για δεύτερη φορά εφέτος η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού (20 Μαΐου) στο μικρό νησί των Αντικυθήρων και στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του νησιού.




Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος πολύ συχνά επισκέπτεται το μικρό νησάκι και το ποίμνιό του σε αυτό, τελέσθηκαν ο πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής 20-05 ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την Επέτειο της Ενώσεως των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα (21 Μαΐου 1864).

Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχε και ο σεβάσμιος ιερέας των Αντικυθήρων π. Αντώνιος Λιγοψυχάκης.




Ο Σεβασμιώτατος στους πατρικούς λόγους που απηύθυνε, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι ήταν «εκ κοιλίας μητρός ηγιασμένος» και ανέλυσε το νόημα της θερινής εορτής του Αγίου, ήτοι της ανακομιδής και μετακομιδής του Ιερού του Λειψάνου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας (όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα), που έγινε το 1087.

Παράλληλα τόνισε πως στη σημερινή εποχή της κρίσης – πρωτίστως πνευματικής – χρειαζόμαστε πρότυπα όπως τον Άγιο Νικόλαο, που ήταν ο προστάτης των ορφανών, των πτωχών, των χηρών, των πενθούντων, των ναυτιλλομένων αλλά και κάθε κατατρεγμένου και χειμαζομένου ανθρώπου που προσέτρεχε στη βοήθειά του.




Ο επίτροπος του Ιερού Ναού κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης, ο οποίος πέρσι δια ιδίας πρωτοβουλίας και κύριας δαπάνης προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση του Ναού του Αγ. Νικολάου, μαζί με τους συνεργάτες του παρέθεσε σε όλους τους παρευρισκόμενους εόρτια κεράσματα στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού.

Επίσης κεράσματα προς το εκκλησίασμα προσέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων και Αντιδήμαρχος του Δήμου Κυθήρων κ. Μιχαήλ Πρωτοψάλτης, ο οποίος παρέστη κατά τον Εσπερινό της εορτής.

Το εσπέρας της 20ής Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων και Αντικυθήρων χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον οικισμό Πατεριανά των Αντικυθήρων και αργά το βράδυ αναχώρησε για τα Κύθηρα με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.



Πριν την αναχώρησή του από το νησί, ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Μύρωνος, ενώ επισκέφθηκε και τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Γεωργίου (που πρόσφατα ανακαινίστηκε και καλλωπίστηκε εσωτερικά και εξωτερικά) και του Αγίου Χαραλάμπους, όπου είδε από κοντά τις εργασίες εξωραϊσμού που εκτελούνται σε αυτόν, επευλογώντας τις σχετικές ενέργειες των δωρητών και ανακαινιστών των Ναών.

Τις Ιερές Ακολουθίες του διημέρου αυτού λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Ιεροψάλται κ. Χρήστος Γκουτσούλας, Β΄ Δομέστιχος του Καθεδρικού Ι. Ναού Αθηνών και κ. Δημήτριος Μηλιώτης, Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Κυψέλης.



Θερμές ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εορτής, ιδίως δε στον κ. Κατσανεβάκη Ιωάννη για τη δωρεάν συντήρηση του δρόμου προς τον Ι. Ναό καθώς και για την φωταγώγηση της εκκλησίας το βράδυ της 19ης Μαΐου, επίσης στην κα. Σπυριδούλα Πλουμίδη από την Κίσσαμο Χανίων για την δωρεά ενός τραπεζιού για τις ανάγκες του Ι. Ναού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη LANE LINES και στον Δ/ντα Σύμβουλο κ. Γαλανάκη για την υποστήριξή του καθώς και στους Ιεροψάλτες που ήρθαν στο νησί μέσω Κρήτης για να ψάλλουν στον Άγιο Νικόλαο, μιας και κάθε χρόνο με την παρουσία τους λαμπρύνουν τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί, κυρίως δε την εορτή του πολιούχου Αγίου Μύρωνος στις 16 & 17 Αυγούστου.
-------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
-------------------------