Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στο ΦΕΚ οι αλλαγές για τις διαδικασίες εφαρμογής του καθεστώτος Ενιαίας Ενίσχυσης και μεταβίβασης των ειδικών δικαιωμάτων

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη και του υπουργού Οικονομίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η οποία περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση ειδικών δικαιωμάτων κτηνοτρόφων. Στην ίδια απόφαση αναφέρονται και οι περιορισμοί για τις περιπτώσεις που ζητούνται νέα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, ενώ έχουν κάνει ήδη μεταβιβάσεις στο παρελθόν.

Στο παράρτημα της απόφασης, όπου προστίθενται τα ποσοστά παρακράτησης στην περίπτωση μεταβίβασης ειδικών δικαιωμάτων, προβλέπεται μηδενική παρακράτηση, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά παραμένουν ίδια με την αρχική απόφαση.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΥΑ:

Η παρ. 1: αντικαθίσταται ως εξής: «Η αίτηση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) υποβάλλεται συνοδευόμενη από τα σχετικά δικαιολογητικά μεταβίβασης (πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα), αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή στο αρμόδιο Περιφερειακό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε περιπτώσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη ή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις μεταβίβασης, από τον μεταβιβάζοντα και σε περίπτωση κληρονομιάς από τον ή τους νόμιμο/ους κληρονόμο/ους»

Η παρ. 2 : αντικαθίσταται ως εξής: «Η αίτηση καταχωρείται μηχανογραφικά και ο φάκελος εξετάζεται από τα Περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη, ενώ όλες οι άλλες περιπτώσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων καταχωρούνται και εξετάζονται από την Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) δύνανται να μεταβιβάζονται μόνο σε άλλο γεωργό εγκατεστημένο στην ελληνική επικράτεια, εκτός των περιπτώσεων κληρονομιάς. Στην περίπτωση αποδέκτη πολίτη κράτους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται να υποβάλλονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ενδιαφερόμενος είναι μόνιμα και νόμιμα εγκατεστημένος στην ελληνική επικράτεια».

Στο τέλος της παραγράφου 6 προστίθεται εδάφιο: «που βρίσκονται αποκλειστικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της με αριθμό 262345 ΚΥΑ/ΦΕΚ 323 Β 2010.»

γ. Η παρ. 7: αντικαθίσταται ως εξής: «Εάν μεταβιβαστεί το σύνολο των δικαιωμάτων με μεταβίβαση του συνόλου της εκμετάλλευσης από γεωργό σε γεωργό, ο διάδοχος αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από την έννομη σχέση του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η αίτηση ενίσχυσης».

Στο τέλος του άρθρου 16, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για μεταβίβαση των πρόσθετων δικαιωμάτων ενίσχυσης, που χορηγήθηκαν ως ειδική στήριξη με βάση το άρθρο 68 του ΕΚ 73/2009, που συνοδεύονται από τη μεταβίβαση ισοδύναμου αριθμού εκταρίων, τα αντίστοιχα αγροτεμάχια που δηλώνονται θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της με αριθμό 262345 ΚΥΑ/ΦΕΚ 323 Β 2010»

Στο άρθρο 22 παράγραφος 1 το εδάφιο «α) αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Πράξη εκμίσθωσης επιλέξιμης έκτασης και δικαιωμάτων, θεωρημένη κατά περίπτωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.»

Η πρώτη παράγραφος του σημείου 2, του άρθρου 26, τροποποιείται ως εξής: «Για την υλοποίηση της παρούσης απόφασης «γεωργοί που βρίσκονται σε ειδική κατάσταση» είναι οι γεωργοί που έχουν επενδύσει σε τομέα ο οποίος υπόκειται σε ένταξη στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τα σημεία 3 και 4 του άρθρου 5 της παρούσης».

Στο άρθρο 27 προστίθεται παρ. 4 ως εξής: «4. Εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση δεν λαμβάνονται υπόψη στις επιλέξιμες εκτάσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα».

Το πρώτο εδάφιο, της δεύτερης παραγράφου, του σημείου 1, του άρθρου 28, τροποποιείται ως εξής: «Οι επιπλέον των απαιτούμενων για την πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης να είναι τουλάχιστον 1 εκτάριο»

Στο τέλος του σημείου 2, του άρθρου 28, προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: «Αποκλείονται της διαδικασίας κατανομής δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα γεωργοί οι οποίοι:

Έχουν μεταβιβάσει το σύνολο των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης τα δύο προηγούμενα έτη, από το έτος αίτησης ή

Έχουν απολέσει τα δικαιώματά τους το τρέχουσα ή την προηγούμενη χρονιά λόγω μη ενεργοποίησης. Εξαιρούνται οι παραγωγοί που εμπίπτουν στο σημείο 2 του άρθρου 26, ή

Αρνήθηκαν ή παρεμπόδισαν ή δεν προσήλθαν σε έλεγχο σχετικό με την εφαρμογή των κανονισμών 73/2009 ή 1782/2003 από το 2006 και μετέπειτα».

---------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------