Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ενδιαφέροντα νέα και θετικές προτάσεις από τον αρχαιολόγο Άρη Τσαραβόπουλο

Την Κυριακή 22/5 το απόγευμα, ο γνωστός και αγαπητός σε όλους αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος, προσκεκλημένος της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, μίλησε στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο με θέμα «Κύθηρα, ιστορία και μνημεία».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πολλές τοποθεσίες του νησιού, αρκετές από αυτές γνωστές σε ελάχιστους, όπου υπάρχουν εμφανή τα ίχνη προϊστορικού, κλασσικού ή ελληνιστικού πολιτισμού.

Αναφέρθηκε στις πολλές ανασκαφές που προγραμματίζονται για φέτος το καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων η καινούργια ανασκαφή στο Μινωικό ιερό στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό, αλλά και την συνεχιζόμενη στο Παλιόκαστρο.



Όλες οι ανασκαφές, τόνισε, θα δέχονται ευχαρίστως ενδιαφερόμενους επισκέπτες, ενώ ο Ιούλιος χρίζεται «Μήνας Αρχαιολογίας», κατά τη διάρκεια του οποίου θα προγραμματίζονται σε τακτική βάση οργανωμένες επισκέψεις όλων των τοποθεσιών.

Εν συνεχεία ο κ. Τσαραβόπουλος τόνισε την απόλυτη ανάγκη επαναλειτουργίας του Μουσείου Κυθήρων, επαναλαμβάνοντας πως είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς του νησιού να εκδηλώνουν την απαίτησή τους αυτή προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία.



Προσέθεσε μάλιστα και μία εξαιρετικά ευχάριστη πληροφορία: τα ευρήματα της ανασκαφής Σακελαράκη στον Άγιο Γεώργιο βρίσκονται μεν αυτή τη στιγμή στον Πειραιά, επισήμως όμως είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία του Μουσείου Κυθήρων, με αποτέλεσμα μόλις αυτό επαναλειτουργήσει, να επιστρέψουν οριστικά στο νησί.

Τέλος, ο κ. Τσαραβόπουλος επικρότησε την πρόταση του προέδρου του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Μανώλη Χάρου, να τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι βιτρίνες του κλειστού σήμερα μουσείου στην αίθουσα του Συνδέσμου, φυσικά μαζί με κάποια από τα εκθέματα.

Στην περίπτωση αυτή, το εργαζόμενο σήμερα στα Κύθηρα προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού αρκεί για να προσφέρει την απαραίτητη φύλαξη.

Φωτογραφίες: Χρύσα Φατσέα

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία

Δελτίο Τύπου, 23/5/2011