Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ομιλία βουλευτού κ.Δημητρίου Καρύδη σχετικά με την ηλεκτρονική δικυβέρνηση στην συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής των Ελλήνων της 17ης Μαϊου 2011

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί κοινή πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κοινωνικές κατηγορίες ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων, ότι η διαδικτυακή τεχνολογία, η είσοδος των τεχνολογιών πληροφορικής στο δημόσιο τομέα είναι επιβεβλημένη, ειδικά όταν υστερεί σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος τρέχει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η λειτουργία του δημόσιου τομέα σφραγίστηκε από τη δημιουργία των ΚΕΠ με την υποδειγματική και ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ας αναλογιστούμε ποια ήταν τότε η στάση της Νέας Δημοκρατίας: Μίζερη και αρνητική. Υποστήριζε ότι τα ΚΕΠ δεν θα οδηγήσουν πουθενά, δεν θα αναβαθμίσουν τη δημόσια διοίκηση και ότι είναι μια αποσπασματική πολιτική.

Μετά από δέκα χρόνια ήρθε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην αρμόδια Επιτροπή που συζητούσαμε και χειροκροτεί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε και που την έζησαν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Πιστεύουμε ότι και μετά από μερικά χρόνια -ελπίζουμε λιγότερα από ότι στα ΚΕΠ- τα ίδια θα λέει και για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ανεξαρτήτως, όμως, του τι λέει η Νέα Δημοκρατία , που όλοι θυμόμαστε ότι υποσχέθηκε επανίδρυση του κράτους και αντ’ αυτού το διέλυσε, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που προωθεί η Κυβέρνηση είναι μια πολύ τολμηρή προσπάθεια, αναγκαία, βοηθάει τη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Πρέπει, όμως, να γίνει με προσεκτικό με μελετημένο τρόπο.

Παράλληλα με την οικοδόμηση όλου αυτού του σημαντικού συστήματος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πρέπει η Κυβέρνηση συνολικά να απλοποιήσει την γραφειοκρατία και την πολυνομία. Ένας πολίτης που μπαίνει από το σπίτι του για να ζητήσει ένα δημόσιο έγγραφο, πρέπει να μπορεί να το κάνει με απλές διαδικασίες, ακόμη και ηλεκτρονικά.

Πρέπει να μην χρειάζεται να στέλνει δέκα δικαιολογητικά έγγραφα για να πάρει την απαιτούμενη απάντηση, γιατί αν δεν το καταφέρουμε αυτό, απλώς θα έχουμε μετατοπίσει κάποιες διαδικασίες, αλλά οι πολίτες θα υφίστανται πάλι ταλαιπωρία.

Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι καταργείται και η υποχρέωση της ταυτοπρόσωπης παρουσίας του πολίτη με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η απόφαση αυτή βοηθά στην καθημερινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, στην εξάλειψη της «ουράς» και κάθε άσχημου και κατακριτέου φαινομένου, όπως της αδιαφάνειας, της ταλαιπωρίας και της ανομίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαιρετίζουμε ορισμένες επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν τη δική τους αξία και αντιμετωπίζουν θετικά κάποια βασικά θέματα ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Θεωρούμε ότι το θέμα της απογευματινής εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών είναι απαραίτητο στη σημερινή εποχή, ακόμη και με τη σχετική αύξηση του ωραρίου, γιατί πάνω απ’ όλα το ζητούν οι πολίτες. Είναι ένα ζήτημα που οι διάφορες κυβερνήσεις και οι διάφοροι Υπουργοί, παρότι το έχουν εξαγγείλει πολλές φορές την τελευταία δεκαετία, δεν το πράττουν. Αυτό βέβαια, έχει θετικές επιπτώσεις στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, στην καθημερινή επαφή και σχέση τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Και σ’ αυτό το θέμα είδαμε τη Νέα Δημοκρατία να παλινωδεί. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο λαϊκισμός και το «όχι σε όλα», που χαρακτήριζαν την εποχή του κ. Καραμανλή, την οποία καταδίκασε ο ελληνικός λαός, χαρακτηρίζουν και την εποχή του κ. Σαμαρά.

Αγαπητοί συνάδελφοι, προερχόμενος από τον Πειραιά που έχει και νησιωτική περιφέρεια, θεωρώ ότι είναι πολύ υποβοηθητική η διάταξη που αφορά τη μεταφορά στερεών αποβλήτων με πλοία από τα νησιά.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Τροιζήνας, τα απορριμματοφόρα του Δήμου διανύουν καθημερινά περίπου 2.200 χιλιόμετρα στο εσωτερικό και το επαρχιακό δίκτυο για να μεταφέρουν τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό αναφορικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, την αύξηση του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι πολίτες, αλλά και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα νέο μοντέλο μεταφοράς των απορριμμάτων με πλοία μπορεί να βοηθήσει όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους με χαμηλότερο κόστος και να προσφέρουν αποτελεσματικότερες και καθαρότερες υπηρεσίες στους πολίτες, στα πλαίσια όλων των αποφάσεων που έχουν για την εφαρμογή της ανακύκλωσης, αλλά και για την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών.

Επίσης εμάς, τους Πειραιώτες, μας χαροποιεί το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει όλοι οι Βουλευτές μαζί, ανεξαρτήτως κομμάτων από όλη την περιφέρεια της Α’ και Β’ Πειραιά -όπως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δρίτσας, ο κ. Μπεντενιώτης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Προεδρεύων στο Βήμα κ. Αποστολάτος- σε συμφωνία και με όλους τους δημάρχους της νησιωτικής μας περιφέρειας για τη μετάταξη του προσωπικού της πρώην ΤΥΔΚ Πειραιά, από το Δήμο Πειραιά στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά, έγινε αποδεκτή από τον κ. Ραγκούση και αυτό τον τιμά.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για την πρόοδο και ανάπτυξη των νησιών μας που χρειάζονται τεχνική υποστήριξη στην εκπόνηση μελετών και στην παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων.

Επίσης, το νομοσχέδιο στο άρθρο 44 θεσπίζει τη θέση αντιδημάρχου από το σύμβουλο της πλειοψηφίας που έχει εκλεγεί στη νησιωτική δημοτική κοινότητα ως επιπλέον θέση για το σύνολο των νησιωτικών δήμων, ειδικά των Καλλικρατικών δήμων. Είναι μια χρήσιμη ρύθμιση για το Δήμο Κυθήρων αναφορικά με τα Αντικύθηρα, γιατί βοηθάει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο η χώρα μας πραγματοποιεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό άλμα στην οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών και της οικονομικής ανάπτυξής της. Με εργαλείο τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, οικοδομούμε τη δημόσια διοίκηση του αύριο ξεπερνώντας μια σειρά από παθογένειες που μας κράτησαν καθηλωμένους στη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Το νέο αυτό βήμα πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, γι’ αυτό σας καλώ να υπερψηφίσουμε όλοι το παρόν νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ.
-------------------------------------------
Πηγή: hellenicparliament.gr/Praktika
-------------------------------------------