Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Εκατό χρόνια πριν 22 Μαίου του 1911 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Πάνου Κορωναίου στην πλατεία του Ποταμού.



Σήμερα οι Ποταμίτες τίμησαν αυτή την σημαντική μέρα, σε εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο με πρωτοβουλία του προέδρου της κοινότητας Στέλιου Μεγαλοκονόμου.

Η καθηγήτρια κ. Ελένη Χάρου-Κορωναίου αναφέρθηκε στην οικογένεια του Στρατηγού Κορωναίου, από στοιχεία της έρευνας στό Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων και με την παρουσίαση αναλόγων διαφανειών {slides}.



Ο γιατρός Κοσμάς Μεγαλοκονόμος αναφέρθηκε στη ζωή και την δράση του μεγάλου Έλληνα, καθώς και λεπτομέρειες απο τα αποκαλυπτήρια της προτομής.



Ο Πάνος Κορωναίος αποτελεί μια από τις πιο αδικημένες βιβλιογραφικά στρατιωτικές και πολιτικές φυσιογνωμίες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Είναι από τους ελάχιστους άνδρες που έζησαν όλα σχεδόν τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Πρωταγωνίστησε σε ιστορικές στιγμές, με αποκορύφωμα τον Εμφύλιο του Ιουνίου του 1863.

Τα «Ιουνιανά», όπως έμειναν γνωστά, αποτέλεσαν βασικό τεκμήριο ότι η Ελλάδα την εποχή εκείνη δεν υπολειπόταν συμφεροντολόγων ανδρών αλλά ευτυχώς ούτε και αναδιοτελών προσώπων.



Ο ΠΑΝΟΣ Κορωναίος γεννήθηκε το 1809 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς κυθηραϊκής καταγωγής, γιός του Νικόλαου και εγγονός του Μηνά Κορωναίου από τον Ποταμό. Με την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης το 1821 η οικογένειά του αναγκάστηκε να μετακομίσει στα Κύθηρα.

Μετά την Επανάσταση η οικογένεια Κορωναίου επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη (1830) αλλά ο γιος τους Πάνος μετέβη στην Κέρκυρα για να φοιτήσει στην Ιόνιο Ακαδημία.

Σε ηλικία 17 ετών ο ανήσυχος νέος βρέθηκε στο Ναύπλιο όπου κατετάγη στον τακτικό στρατό του Γάλλου φιλέλληνα συνταγματάρχη Κάρολου Φαβιέρου.

Ο έφηβος Πάνος συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις με σημαντικότερη την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης της Χίου από τις δυνάμεις του Φαβιέρου το 1827.

To επόμενο έτος ο νεαρός επαναστάτης τέθηκε υπό τις διαταγές ενός άλλου Γάλλου αξιωματικού, του στρατηγού Μαιζόν.

Οι Αγγλογάλλοι, μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου (Ιούλιος, 1828), που διασφάλιζε διεθνώς την ελληνική ανεξαρτησία, έστειλαν ένα γαλλικό στρατιωτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν για να εκδιώξει τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Ο Κορωναίος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία καθώς και πολλά τραύματα από τις μάχες, εισήλθε ως υπότροφος στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Ευελπίδων με εισήγηση του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια.

To 1831 ήταν μόλις 23 ετών όταν αποφοίτησε ανάμεσα στους οκτώ πρώτους της σχολής, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού.

Λίγους μήνες αργότερα όμως ο πολιτικός και ιδεολογικός μέντορας του νέου τότε αξιωματικού, ο Ιωάννης Καποδίστριας, έπεσε νεκρός σε ενέδρα που του έστησαν φανατικοί πολιτικοί του αντίπαλοι.

Ο Κορωναίος δεν ξέχασε ποτέ την προσφορά, σε εθνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος.

Διετέλεσε υπουργός και ενώ ήταν Υπουργός δεν δίστασε όταν η Κρήτη επαναστάτησε να μεταβεί και να πολεμήσει στο πλευρό των Κρητικών.
Πέθανε το 1889.



Τα Κύθηρα τίμησαν τον Πάνο Κορωναίο, ο τότε Δήμος Ποταμίων έστησε την προτομή του στην κεντρική πλατεία Ποταμού στην λαμπρή τελετή των αποκαλυπτηρίων περέστη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.



Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφειμ ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Η Φιλαρμονική με λίγα κομάτια έκλεισε την ωραία αυτή εκδήλωση στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.

------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Evita Foto
------------------------------------------------------