Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ένα βράδυ στο Roxy-Ένα ταξίδι στο παρελθόν, το Roxy είναι πάλι όμορφο μετά από 75 χρόνια

Είναι σχεδόν αδύνατο για έναν Έλληνα της Αυστραλίας να μην είχε επαφή με την ελληνική κουλτούρα του καφέ ή τα κατάστηματα που διατηρήθηκαν για αρκετές γενεές.


Τα σνακ μπαρ, τα καφενεία, τα καταστήματα ψαρέματος, τα ψητοπωλεία, είναι αυτά που που οι Έλληνες της Αυστραλίας γέμισαν με την παρουσία τους διατηρώντας άσβηστο τον πολιτισμό των Ελλήνων μεταναστών.

Το 1936, τρείς Έλληνες Αυστραλοί από τα Κύθηρα, οι Πήτερ Φέρος, Εμμανουήλ Αρώνης και Γιώργος Ψάλτης, εμπνεύσθηκαν μια μεγάλη ιδέα να κτίσουν ένα μεγαλόπρεπη κινηματογράφος (αρτ ντεκό), το Roxy Theatre και ακόμη το Roxy cafe και το Peters & Co Cafe, όπως είπε ο Γιώργος Πούλος, διαχειριστής για την κυθηραϊκό ταμείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

"Οι τρείς αρχικοί ιδιοκτήτες υπερέβαλαν τους εαυτούς τους" εξήγησε ο Πούλος. «Αποφάσισαν να οικοδομήσουν ένα ξενώνα. Νόμιζαν ότι όταν οι αγρότες θα πήγαιναν στον κινηματογράφο, όλοι τους θα παρέμεναν στον ξενώνα για να έχουν ένα πολυτελές σαββατοκύριακο, φαγητό στο καφέ κ.λ.π. Τελικά ι ιδέα αποδείχθηκε σαν υπερβολική κεφαλαιοποίηση αγγίζοντας το 2000 %."

Αλλά οι κύριοι είχαν ένα καθοριστικό αντίπαλο, τον κ. Victor Peacocke, που ήταν ο ιδιοκτήτης του Regent Theatre. "Ο κ. Peacocke είχε ένα μικρό θέατρο στο Bingara και αποφάσισε και αυτός να εξαπλώσει τις επιχειρήσεις του ανάλογα. Η συνέχεια ήταν να υπάρξει τρομερός πόλεμος τιμών έως ότου οι φτωχότεροι Έλληνες λύγισαν και πτώχευσαν"



"Η κληρονομιά όμως που άφησε πίσω του αυτό το εγχείρημα είναι κάτι που είναι σημαντικό σε πολλά επίπεδα. Τα ελληνικά καφενεία άλλαξαν τον ρου της πολιτιστικής ιστορίας της Αυστραλίας και άφησαν μια σημαντική κληρονομιά για την μαγειρική και το πολιτιστικό τοπίο".

Η αποκατάσταση των Roxy συλλαμβάνει το πνεύμα μιας κοινότητας που έχει θριαμβεύσει επί χρόνια της ξηρασίας και της οικονομικής ύφεσης.

Είναι μια γιορτή για το τι μπορεί να επιτευχθεί από ανθρώπους που πιστεύουν στην αγροτική κοινότητα και το μέλλον της.

Ο Πούλος είπε ότι ο Νέος Κόσμος της Roxy δεν αντιπροσωπεύει μόνο την μοναδική ελληνική κληρονομιά της Αυστραλίας, αλλά και όλο τον πολιτισμό της Αυστραλίας και της πόλης της Bingara.

Η 75η επέτειος της Roxy εορτάσθηκε το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου με την επίσημη έναρξη του Peters & Co Cafe και το μουσείο Roxy, προβολές ταινιών στο Roxy Theatre και ιστορικές περιηγήσεις των Roxy.

Το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοπιήθηκε ένα πανηγυρικό φέστιβαλ.

Παράλληλα Η Ελληνική μπάντα Ha Va Le, συνόδεψε τους χορούς και την διασκέδαση του κόσμου στον χώρο και τους γύρω δρόμους.
-----------------------------
Πηγή: gwydirshire.com
-----------------------------