Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ελαιόλαδο: Για χειραγώγηση των τιμών και δημιουργία ενός «εικονικού χρηματιστηρίου» κάνουν λόγο οι οργανώσεις των Ισπανών αγροτών

Δεν αρκεί η ιδιωτική αποθεματοποίηση για να λύσει τα προβλήματα της αγοράς ελαιολάδου, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ελαιοκαλλιεργητών στην Ισπανία, οι οποίοι ζητάνε τη δημιουργία ενός «στρατηγικού αποθέματος». Επιπλέον αμφισβητούν τα στοιχεία παραγωγής ελαιολάδου που παρουσιάζει το ισπανικό υπουργείο, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, οδηγούν σε χειραγώγηση των τιμών και δημιουργία ενός «εικονικού χρηματιστηρίου».



Συγκεκριμένα το Συντονιστικό Συμβούλιο των Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) από το 2006 δήλωνε ότι η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν είναι από μόνη της αρκετή για τη ρύθμιση της αγοράς ελαιολάδου, αφού ενεργοποιείται μόνον σε επίπεδα τιμών παραγωγού πολύ χαμηλά, ελάχιστα αντιπροσωπευτικά των μέσων τιμών των τελευταίων ελαιουργικών περιόδων. Σύμφωνα με την Οργάνωση, για να εξασφαλισθούν οι Ισπανοί παραγωγοί, που αποτελούν κατά την άποψη της τον αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα των εμπλεκομένων συμφερόντων, προτείνει στο Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος ελαιολάδου. Η λειτουργία του, στην βάση των αντικειμενικών και έγκαιρων στοιχείων που θα παρέχει η κρατική Αρχή του Ελαιολάδου (A gencia del Aceite de Oliva), θα έφερνε μια ισορροπία στην αγορά προς όφελος του προϊόντος και της ανάπτυξης των επενδύσεων που απαιτούν προβλέψιμες εξελίξεις.

Θυμίζουμε η Ισπανία είναι η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο στο ελαιόλαδο. Εξάγει σε περισσότερες από εκατό χώρες. Ο μεγάλος όμως όγκος των εξαγωγών της, άνω του 75% , κατευθύνεται (κυρίως χύμα), στην Ιταλία, την Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Μεγάλη Βρετανία (η Ιταλία από μόνη της απορροφά σταθερά περί το 50% των συνολικών ισπανικών εξαγωγών).

Όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις της Οργάνωσης αγροτών σχετικά με την αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή. Η υψηλή αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων από την παραγωγή, ισχυρίζεται, επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου συνεπεία του γεγονότος ότι από την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ δεν χρειάζεται καμία πιστοποίηση για την απόδειξη της παραγωγής προκειμένου να χορηγηθεί η κοινοτική ενίσχυση (η Ισπανία εφαρμόζει πολύ υψηλό ποσοστό αποσύνδεσης της παραγωγής για την κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων (90% ). Το υπόλοιπο 10% θέτει στην διάθεση των αυτονομιών της).

Η COAG υποστηρίζει ότι τα επικαλούμενα στοιχεία παραγωγής μπορεί και να μην είναι ορθά, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα με τον τρόπο αυτό να υπάρχει δυνατότητα χειραγώγησης των τιμών με την δημιουργία ενός εικονικού «χρηματιστηρίου» ελαιολάδου υπευθύνου για την «σπέκουλα» στις τιμές και φυσικά για την αύξηση τους.

Στα πλαίσια των ιδίων προτάσεων της η COAG ζητά από την Αρχή Ελαιολάδου (A gencia de Aceite de Oliva) αυστηρότερους ελέγχους στο κύκλωμα παραγωγή - διάθεση του ελαιολάδου, αλλά και στις εισαγωγές για την εξασφάλιση της ποιότητας των εισαγομένων ελαιολάδων και της προέλευσής τους. Πρόσθετα ζητά την αύξηση των τιμών κατωφλιού για τις εισαγωγές, δεδομένου ότι μετά τις αυξήσεις των τιμών του ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω τιμές είναι πολύ χαμηλές. Μεταξύ των αιτημάτων του ιδίου Οργανισμού είναι και μία καμπάνια από τις Αρχές για την δημιουργία «κουλτούρας παρθένου ελαιολάδου», που θα συνειδητοποιήσει τους καταναλωτές και θα τους αποτρέψει να παρασύρονται από τις «ελκυστικές προσφορές» της αγοράς, που πολλές φορές υποκρύπτουν παγίδες όσον αφορά την γνησιότητα τους και την ποιοτική τους ταυτότητα.

Από την πλευρά τους οι Ισπανοί μεταποιητές και το εμπόριο ζητούν μεγαλύτερη απελευθέρωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Πρόσθετα διαμαρτύρονται για συμπράξεις συνεταιριστικών οργανώσεων που έχουν στόχο τη ρύθμιση της διάθεσης ελαιολάδου ή για συμφωνίες για καθορισμό κατώτερων τιμών πώλησης.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------