Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αυστραλία: Διπλό βραβείο για την ελληνική πολιτιστική κληρονομία

Το Ίδρυμα Προστασίας της Εθνικής Κληρονομίας της Αυστραλίας (National Trust Heritage) τίμησε πρόσφατα την ελληνική παρουσία στην πέμπτη ήπειρο και την προσφορά της, στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας.

Η αναγνώριση και η τιμή ήταν διπλή.

Δόθηκε ο κορυφαίος έπαινος στην επανέκδοση ενός ιστορικού βιβλίου που καταγράφει την παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία, στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το βιβλίο “Η Ζωή εν Αυστραλία” κυκλοφόρησε το 1916 και είναι το πρώτο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα που εκδόθηκε στην Αυστραλία.

Επανεκδόθηκε πριν δυο χρόνια, αυτή τη φορά τόσο στην ελληνική (στην αυτούσια μορφή του) όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Η πρωτοβουλία της επανέκδοσης άνηκε στους 'Αγγελο Νοταρά, Τζέϊμς Πρινέα και Γεώργιο Πούλο.

Ο τελευταίος που ήταν και ο συντάκτης της νέας έκδοσης είχε πει: «Το βιβλίο “Η Ζωή εν Αυστραλία” είναι το εξαιρετικά πολύτιμο πρώτο χρονικό της ελληνικής και Κυθηραϊκής συμμετοχής στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αυστραλίας.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, οι τωρινές και οι επερχόμενες γενεές να έχουν γνώση των κόπων και των κατορθωμάτων της πρώτης γενιάς των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία.

Είναι, επίσης, σημαντικό τα εγγόνια και τα δισέγγονα των πρωτοπόρων να έχουν πρόσβαση σε αυτή την τόσο σημαντική ιστορία και να αντιλαμβάνονται τα οράματα και τις θυσίες των προγόνων τους”.

Συγγραφείς της αρχικής έκδοσης ήταν ο Γεώργιος Κένταυρος και οι αδελφοί Κοσμάς και Εμμανουήλ Ανδρόνικου.

Όμως το Ίδρυμα Προστασίας της Εθνικής Κληρονομιάς δεν στάθηκε μόνο στον έπαινο για την επανέκδοση του βιβλίου «η Ζωή εν Αυστραλία».

Παράλληλα τίμησε και τέσσερις ομογενείς, για την αναπαλαίωση ενός ιστορικού κινηματογράφου.

Πρόκειται για τον κινηματογράφο The Saraton Theatre που έκτισαν το 1926 οι Κυθήριοι Αντώνης και Γιάννης Νοταράς και ο οποίος αναστηλώθηκε από τα παιδιά τους Αγγελο, Σπύρο, Γιάννη και Μισέλ το 2010.

Ο κινηματογράφος αυτός βρίσκεται στην επαρχιακή πόλη Γκράφτον και το όνομα του προέρχεται από το επώνυμο του ιδρυτή του από την ανάποδη.

Σήμερα, μετά την ανακοίνωσή του, θεωρείται πλέον «έργο τέχνης» και κέρδισε το Παναυστραλιανό Βραβείο Αναπαλαίωσης Ιστορικού Κτιρίου.
---------------------
Πηγή: express.gr
---------------------