Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Το πρώτο τουριστικό πλοίο της τουριστικής περιόδου στο Καψάλι Κυθήρων

Την Κυριακή, 17 Απριλίου 2011, το μεσημέρι κατέπλευσε στο λιμάνι του Καψαλιού το πρώτο τουριστικό επιβατικό πλοίο της τουριστικής περιόδου .

Το M/V MINERVA της Swan Hellenic με 400 επιβάτες έφθασε στο Καψάλι, προερχόμενο από την Μονεμβασία και παρέμεινε για περίπου 4 ώρες.



Δυστυχώς λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η αποβίβαση και περιήγηση των επιβατών στο νησί μας.

Μετά την παραμονή των 4 ωρών στο αγκυροβόλιο του Καψαλιού το πλοίο αναχώρησε για το Άγιο Νικόλαο Κρήτης.



Επι τη ευκαιρία αυτής της πρώτης άφιξης καλό θα ήταν να υπάρξει κάποιος προβληματισμός για την φανερή απουσία των τουριστικών πλοίων στο νησί μας τα τελευταία χρόνια.

Ίσως η νέα τουριστική επιτροπή θα έπρεπε να ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα αυτό και να ταξινομήσει τα μέχρι τώρα προβλήματα που υπάρχουν για την προσέλκυση αυτού του είδους τουρισμού στο νησί μας.

Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθεί τι είναι εκείνο που αποτρέπει τα τουριστικά πλοία να κάνουν ένα σταθμό τους το νησί μας, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο επίκαιρα σημεία της Μεσογείου και αποτελεί ένα πολύ ιδανικό προορισμό σταθμευσης, και γιατί όχι και ανεφοδιασμού των διερχομένων τουριστικών πλοίων (και είναι πάρα πολλά όπως γνωρίζουν όλοι).



Ακόμη καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη και σωστός προγραμματισμός που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα που ωφελούνται από αυτό το είδος τουρισμού συνολικά.

Να εξετασθούν εκ νέου οι όροι και οι προϋποθέσεις ελλιμενισμού και να μετατραπούν σε ευνοϊκώτερους έτσι ώστε να μην υπάρχει δισταγμός προσέγγισης των πλοίων.

Να υπάρξουν κατάλληλοι πράκτορες που θα διαχειρίζονται το όλο θέμα, παρέχοντας τις κατάλληλες υποδομές, όπως συγκοινωνίες με πούλμαν η άλλα μαζικά μέσα μεταφοράς, η παρουσία ξεναγών στα σημεία των επισκέψεων, καθώς και η προσήκουσα εξυπηρέτηση από τα καταστήματα και τους επαγγελματίες που θα συνδιαλαγούν με τους επισκέπτες.

Και φυσικά πάνω από όλα σεβασμός και λογικές τιμές σε όλα και όχι απλά κάποιο παλαιού τύπου "χαράτσι" που απομακρύνει δια παντός κάθε επισκέπτη και κάθε τουρίστα από ένα προορισμό, όσο θελτκικός και εάν είναι οπτικά.

Και αφού όλα αυτά προγραμματισθούν και συμφωνηθούν τότε θα πρέπει να υπάρξει "εκστρατεία" στα τουριστικά ναυτιλιακά γραφεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έτσι ώστε σιγά-σιγά τα Κύθηρα να γίνουν ένας ενδιάμεσος σταθμός και ένας τόπος όπου θα απολαμβάνουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Και οι ίδιοι αυτοί επισκέπτες δεν θα είναι μόνον επισκέπτες αλλά και "ντελάληδες" που θα φέρουν και άλλους περισσότερους και για μεγαλύτερη διάρκεια επισκέπτες στο νησί.
Εφόσον φυσικά πάντα ακολουθείται ο χρυσός κανόνας "ότι δεν σφάζουμε την κόττα που κάνει τα χρυσά αυγά", η και όσοι επιχειρήσουν να την σφάξουν απλά να αποβάλλονται από το πρόγραμμα σαν ανεπιθύμητοι.

Φυσικά το θέμα δεν είναι τόσο απλό και χρειάζεται σωστή επαγγελματική διερεύνηση και εφαρμογή, ειδικά δε στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει αυτή η χώρα.

Ιδιάλλως απλά το νησί θα παραμείνει σαν ένας ακόμη "Άνθρωπος που έβλεπε τα πλοία να περνούν".....
------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Γιώργος Σάμιος
------------------------------------------------------------