Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Παραλίες: Μερική υποχώρηση του Δήμου

Το βράδυ της Δευτέρας έφθασε επιτέλους για συζήτηση στη συνεδρίαση του ΔΣ η εισήγηση του δήμου σχετικά με την εκμίσθωση των Κυθηραϊκών παραλιών.

Η δραστηριότητα της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας το προηγούμενο 48ωρο, κατά τη διάρκεια του οποίου συγκεντρώθηκαν συνολικά πάνω από 300 υπογραφές Κυθηρίων και ξένων σε αίτηση διαμαρτυρίας, είναι προφανές πως κλόνισε τη δημοτική αρχή, αφού από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος προέβη σε ορισμένες υποχωρήσεις, προσθέτοντας λ.χ. την αμαρτωλή περίπτωση της παραλίας Κακής Λαγκάδας στον κατάλογο των δημοπρατούμενων παραλιών.

Σημειωτέον ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης αναγνώσθηκε η επιστολή της Πρωτοβουλίας καθώς και κοινή επιστολή τεσσάρων επαγγελματικών σύλλογων της νήσου εκφράζοντας κάθετη αντίθεση στη σχετική εισήγηση.
Προτού καν αναγνωσθεί η εισήγηση, και πριν ανοίξει η δίωρη συζήτηση, αποχώρησε ο σύμβουλος της συμπολίτευσης και μέλος της επιτροπής τουρισμού Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος. Ο κ. Αλεβιζόπουλος δεν εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του, ήταν όμως προφανές ότι διαφωνούσε τόσο με την εισήγηση όσο και (όπως φάνηκε) με τη στάση της προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού, Καλλιόπης Καρύδη.
Παρά την διαλλακτική στάση των αρχηγών των δύο αντιπολιτευομένων παρατάξεων, οι οποίοι ζήτησαν από τη δημοτική αρχή ουσιαστικά να παραμείνει στις εκμισθώσεις παραλιών του 2010, αφήνοντας έτσι έναν σαφώς μικρότερο αριθμό παραλιών στη διάθεση των πολυάριθμων επισκεπτών (αλλά και Κυθηρίων) που τις προτιμούν στη φυσική τους κατάσταση, δεν φάνηκε δυνατόν να επιτευχθεί κάποια ομοφωνία.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση του αντιδημάρχου Μιχάλη Πρωτοψάλτη, ο οποίος για άλλη μία φορά επέδειξε απόλυτη αδιαλλαξία στο θέμα αυτό, επιμένοντας πως η εμπορευματοποίηση όσων δυνατόν περισσότερων παραλιών αποτελεί απαίτηση του συνόλου σχεδόν των επισκεπτών.

Απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συμβιβασμού, στιγματίζοντας οποιαδήποτε διαφορετική επιλογή ως «καθαρά προσωπική» και αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι όσοι δεν επιθυμούν να βλέπουν καντίνες και ομπρέλες αποτελούν αμελητέα και ανάξια σεβασμού μειονότητα.

Τέλος, ισχυρίσθηκε με πείσμα ότι η προτεινόμενη αυτή εμπορευματικοποίηση αποτελεί αδιαμφισβήτητο δείγμα «πολιτισμού».
Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Κομηνού (Ζορμπά) κατά πόσον το διαφημιζόμενο όλο το καλοκαίρι ως νάιτ-κλαμπ Μπαρ Μπαρμπαρόσα στη Κακιά Λαγκάδα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές «κινητής καντίνας 40 τ.μ.», ο αντιδήμαρχος ομολόγησε ευθέως πως οι μισθώσεις του δήμου Κυθήρων «παντού καταστρατηγούνται».
Ζητώντας εκτάκτως τον λόγο, ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Χώρας και Καψαλιού και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού, Αντώνης Καλλίγερος, αναφέρθηκε στην αντίθεση των επαγγελματιών όλου του νησιού, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις τους βάλλονται από παντού και πως είναι γνωστό σε όλους ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι προσωρινές εγκαταστάσεις δεν τηρούν ούτε τις προδιαγραφές, ούτε τους νόμους.
Στην αμφίβολη νομιμότητα των συμβάσεων και τις αντίστοιχες ευθύνες του δήμου αναφέρθηκαν επίσης οι σύμβουλοι Δημήτρης Φατσέας και Γιώργος Κομηνός, καθώς και ο αρχηγός της Πρωτοβουλίας Βύρων Πρωτοψάλτης, χωρίς όμως να συγκινηθούν ιδιαιτέρως οι αντιπρόσωποι της πλειοψηφίας.
Η στάση της προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού δημιούργησε εύλογες απορίες, αφού από τη μία ισχυρίσθηκε ότι «η επιτροπή δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με την εκμίσθωση παραλιών», για να προσθέσει – δευτερόλεπτα αργότερα – πως «η θέση των μελών της επιτροπής ήταν να μείνουν [οι εκμισθώσεις παραλιών] ως ήταν και να μην προστεθούν καινούργιες».
Παράλληλα, δημιουργήθηκε θέμα γύρω από το εάν η επιτροπή οφείλει να δίνει αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο ή μόνο στον δήμαρχο. Ο δήμαρχος πάλι ισχυρίσθηκε πως αφού δεν υπάρχει ΦΕΚ που να καθιστά τα Κύθηρα «τουριστικό δήμο», η επιτροπή τουρισμού οφείλει να ενημερώνει μόνο τον ίδιο – ισχυρισμός που έδωσε στον Δημήτρη Φατσέα την ευκαιρία να προκαλέσει τον κ. Κουκούλη «να πει στον Κυθηραϊκό λαό, που ζει από τον τουρισμό, ότι τάχα το νησί δεν είναι τουριστικός δήμος επειδή δεν το γράφει κάποιο ΦΕΚ…».
Το θέμα της στάσης της κ. Καρύδη πάντως εγείρει ερωτήματα κοινά σε όλα τα κοινοβουλευτικά συστήματα, ασχέτως μεγέθους: ποια επιταγή είναι ποιό δεσμευτική για τους πρόεδρους επιτροπών, η υπακοή προς τους κομματικούς αρχηγούς, ή η προστασία των αποφάσεων της επιτροπής που προεδρεύουν;
Συνήθως το δίλημμα λύνεται με την τοποθέτηση στις θέσεις προέδρων ατόμων με αρκετή πολιτική ισχύ ώστε να μπορέσουν να ισορροπήσουν μεταξύ των δύο αυτών συχνά αντιφατικών ρόλων.
Στην περίπτωση όμως της δικής μας επιτροπής τουρισμού, η κ. Καρύδη φαίνεται να κλίνει σαφώς υπέρ των υποχρεώσεών της στον δημάρχο, κάτι που έχει δυσαρεστήσει αρκετά μέλη της επιτροπής.
Τελικά, έχοντας προφανώς αντιληφθεί ότι η δημοτική αρχή αντιμετώπιζε εδώ ένα θέμα με το οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού είναι ή αντίθετη, ή στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορη, ο δήμαρχος θέτοντας την εισήγηση σε ψηφοφορία ανακοίνωσε – με εξόχως θεατρικό είναι η αλήθεια τρόπο – ότι αφαιρεί δύο ακόμα επιμέρους προτάσεις από το σύνολο.
Η εισήγηση η οποία τελικά ψηφίσθηκε από τη συμπολίτευση διέφερε (πέρα από κάποιες επουσιώδεις λεπτομέρειες) στα ακόλουθα σημεία από την αρχική: 
  • Αφαιρέθηκε εντελώς η πρόταση για τη Λίμνη Παλαιόπολης.
  • Αφαιρέθηκε εντελώς η πρόταση για το Καλαδί.
  • Αφαιρέθηκε η πρόταση για καντίνα στην Κομπονάδα (παραμένουν 30 ομπρέλες).
  • Αφαιρέθηκαν οι ομπρέλες από την Παραλία Φούρνων (παραμένει κινητή καντίνα).
  • Δημοπρατείται εκ νέου η παραλία Κακής Λαγκάδας, αυτή τη φορά για 30 ομπρέλες και 40 τ.μ. κινητή καντίνα (για νάϊτ κλαμπ δεν αναφέρεται τίποτα).  
Απόδειξη ότι ακόμα και η παρούσα δημοτική αρχή μπορεί, έστω και με μισή καρδιά, να επηρεασθεί από την κοινή γνώμη όταν αυτή αφυπνισθεί.
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 13/4/2011