Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Έως τις 27 Μαΐου τα δικαιολογητικά για το άτοκο δάνειο των οινοποιητικών συνεταιρισμών

Στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών την οποία υπογράφει ο υφυπουργός, κ. Φ. Σαχινίδης, για τον καθορισμό των δικαιολογητικών, χορήγησης άτοκου δανείου για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής περιόδου 2010/11.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση το ύψος του άτοκου δανείου ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί για δάνειο μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για ποσό μέχρι 25.000 ευρώ. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έως την 27η Μαίου του 2011.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

1) Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν άπαξ από τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές οργανώσεις της χώρας, προκειμένου να διατεθούν στους παραγωγούς, για αγορά ή παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής της αμπελοοινικής περιόδου 2010−2011, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις. Το συνολικό ποσό των χορηγούμενων δανείων δεν θα υπερβαίνει το ποσό των €15.000.000,00.

2) Τα εν λόγω δάνεια χορηγούνται μέσω μιας αυτοτελούς δανειακής σύμβασης και έχουν διάρκεια από την ημερομηνία χορήγησης τους μέχρι την 31.12.2013. Η εξόφληση αυτών θα πραγματοποιηθεί σε ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, με πρώτη καταβλητέα την 31.12.2011 και τελευταία την 31.12.2013.

Ειδικότερα, το σύνολο των χορηγούμενων δανείων για τις συνεταιριστικές οινοποιητικές επιχειρήσεις δεν θα υπερβαίνει το ποσό των €10.000.000,00, με ανώτατο όριο τα €250.000,00 ανά επιχείρηση, ενώ για τις ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις το σύνολο των χορηγούμενων δανείων δεν θα υπερβαίνει το ποσό των €5.000.000,00 με ανώτατο όριο τα €25.000,00 ανά επιχείρηση.

Το ποσό εκάστου δανείου δεν δύναται να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των οφειλών κάθε επιχείρησης προς τους παραγωγούς. Η εκταμίευση του δανείου γίνεται κατόπιν ελέγχου από το πιστωτικό ίδρυμα των προσκομισθέντων από την επιχείρηση εκδοθέντων παραστατικών και το σχετικό ποσό πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών, κατά το ύψος της πιστοποιούμενης οφειλής κάθε επιχείρησης προς αυτούς.

3) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Δ25)− Πανεπιστημίου 37 από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας και μέχρι την 27.5.2011. Οι αιτήσεις αξιολογούνται από το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της Εγγυητικής Ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου πριν την τελική έγκριση για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, λόγω της παρεχόμενης εγγύησης, γίνεται σύσταση ενεχύρου σε ισόποσης αξίας ποσότητα οίνου, η οποία είναι και θα διατηρείται σε άριστη κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της παρεχόμενης εγγύησης.

Σε περίπτωση μη καταβολής μιας χρεολυτικής δόσης, ολόκληρο το ποσό του δανείου καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να επιδιώκουν, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2322/1995, την είσπραξη από τους πρωτοφειλέτες και τους εγγυητές των ληξιπρόθεσμων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δόσεων, προβαίνοντας σε κάθε νόμιμη ενέργεια διασφάλισης των απαιτήσεων τους και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή. Τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να εξοφληθούν από το Δημόσιο, μετά την παρέλευση τριμήνου από την ολοσχερή ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων, υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που ορίζονται.

4) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Δ25) οι συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές οργανώσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της παρούσας είναι τα κάτωθι:

1. Πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο (από τον Πρόεδρο, τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και τον Ταμία της συνεταιριστικής οινοποιητικής οργάνωσης και το νόμιμο εκπρόσωπο της ιδιωτικής οινοποιητικής οργάνωσης) το ειδικό έντυπο−αίτηση του Γ.Λ.Κ., το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. (wwvv.minfin.gr).
2. Το καταστατικό ίδρυσης της συνεταιριστικής ή ιδιωτικής οινοποιητικής οργάνωσης, όπου προβλέπεται.
3. Ηλεκτρονικό αρχείο (cd ή δισκέτα) στο οποίο να αναφέρονται τα στοιχεία κάθε παραγωγού (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ), το είδος και η ποσότητα του προϊόντος που έχει αγορασθεί ανά παραγωγό, η τιμή μονάδας ανά κιλό, το συνολικό ποσό, τα σχετικά εκδοθέντα παραστατικά αγοράς από κάθε παραγωγό, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανά παραγωγό.

5) Οι δανείστριες τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν σε ηλεκτρονική μορφή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους − Δ25− Τμήμα Δ΄.

-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------