Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αντίθετοι οι έμποροι με τις διατάξεις του ν/σ για το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων που αφορούν τις εγγυητικές επιστολές

Ταφόπλακα των ελληνικών εξαγωγών χαρακτηρίζουν οι έμποροι την απόφαση Σκανδαλίδη η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι η εγγυητική επιστολή (αντί για 5.000) να ξεκινήσει από τις 30.000 και να φτάσει μέχρι και τις 150.000.



Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου:

α) οι επαγγελματίες αγρότες που έχουν γραφτεί στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν υποχρεούνται να μπουν και στο μητρώο του νέου νόμου, αφού οι διενεργούμενες από αυτούς εμπορικές πράξεις δεν υπάγονται στις διατάξεις του και

β) η εγγυητική επιστολή (αντί για 5.000) να ξεκινήσει από τις 30.000 και να φτάσει μέχρι και τις 150.000. Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου ενδέχεται να κατατεθούν τροπολογίες που αφορούν: 
 
  • τα ζητήματα του ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Συγκεκριμένα, για απαιτήσεις τρίτων που δημιουργούνται από τη λειτουργία και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ευθύνεται μόνο το νομικό πρόσωπο του ΓΟΕΔ ή του ΤΟΕΒ
  • το πιστοποιητικό υψηλής παραγωγικότητας. Δηλαδή, να οριστεί η μεταβατική φάση από τώρα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι ζώνες υψηλής παραγωγικότητας και οι συμβολαιογραφικές πράξεις και άλλες που υπάρχουν να μην θεωρούνται άκυρες. 
Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο ιδρύεται Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων παρέχει τα εχέγγυα για την προστασία των συναλλαγών των αγροτών επισημαίνοντας ότι παροτρύνονται όλοι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων, να μπουν σε μια νόμιμη διαδικασία που θα τους αποφέρει οφέλη.
 
Κατά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται μια μικρή τομή στο χώρο, η οποία, όμως, αν δεν συμπληρωθεί με άλλα βήματα, δεν θα είναι απολύτως αποτελεσματική.
 
INCOFRUIT
 
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε για το θέμα, με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT, κ. Γ. Πολυχρονάκη ο οποίος μας τόνισε: «Πρακτικά η εγγυητική επιστολή σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι εξαγωγές.

Είναι δυνατόν να έρχεται το υπουργείο και να λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αν κάποιος δεν πληρώσει έναν παραγωγό ή αν τον καταγγείλει ένας παραγωγός ότι δεν πλήρωσε σε 30 ημέρες του διαγράφει τις απαιτήσεις του ΦΠΑ; Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι υπήρχε και παλαιότερα εγγυητική επιστολή η οποία διεγράφη σαν αντικοινοτικό μέτρο».
 
Κόμματα
 
Εκ μέρους της ΝΔ, ο αρμόδιος Τομεάρχης Γ. Κασαπίδης, δήλωσε μεν σύμφωνος με την αναγκαιότητα του μέτρου, επισήμανε ωστόσο ότι θα μπορούσε με μια υπουργική απόφαση να εφαρμοστεί από πολύ νωρίς, ώστε να προχωρήσουν άλλα θέματα, όπως η εξυγίανση των συνεταιρισμών, που καθυστερεί 15 μήνες.
 
«Με αυτό το σχέδιο νόμου κατοχυρώνετε τον παρασιτικό ρόλο των εμπόρων και των μεγαλοεισαγωγέων», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης και πρόσθεσε ότι η προστασία των μικρομεσαίων αγροτών για την οποία γίνεται λόγος είναι εμπαιγμός και υποκρισία πρώτου μεγέθους.
 
Παρατηρήσεις για άρθρα του σχεδίου νόμου έκανε ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ) επιμένοντας ιδιαίτερα την ανάγκη πρόβλεψης συγκεκριμένων κυρώσεων για όσους παρανομούν. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Λίτσα Αμμανατίδου, ενώ δήλωσε σύμφωνη με τη δημιουργία του Μητρώου, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι εκείνο που θα βοηθήσει στη μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγού και τελικού καταναλωτή.
---------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------