Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σημαντικές προτάσεις του Κυθηραϊκού Συνδέσμου προς τον Δήμο

Προτού ανοίξει η συζήτηση για τo τεχνικό πρόγραμμα του δήμου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ, ο πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου είχε την ευκαιρία να διαβάσει την ακόλουθη επιστολή που απευθύνεται στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.
Απαντώντας, ο δήμαρχος δεσμεύθηκε να θέσει τις δύο πολύ σημαντικές προτάσεις που εγείρει η επιστολή υπ’όψιν του ΔΣ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επόμενης Πέμπτης, 24/3.

Κύθηρα 21-3-2011

Όταν το 1975 ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος δώριζε το ακίνητό του, (την γνωστή σε όλους τότε σαν Σχολή) στο δωρητήριο της 15-4-75 αναφέρεται σαφώς και ο λόγος (να γίνει Μουσείο), υπάρχει δε και χρονικός περιορισμός (εντός τριών χρόνων) για την ολοκλήρωση. Γι αυτό και 3 χρόνια αργότερα το 1978, που ετίθετο πλέον θέμα ακύρωσης της δωρεάς, υπήρξε μια ανάλογη με την σημερινή κινητοποίηση, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να δημιουργηθεί Μουσείο.

Σήμερα, έχοντας γίνει ανάλογες ενέργειες, και με τα σημερινά δεδομένα,είναι ανάγκη να ενεργοποιηθεί το σύνολο των Κυθήρων για την κινητοποίηση των υπευθύνων και την επαναλειτουργία Μουσείου.Είναι σαφές από το παραχωρητήριο του 1975, πως ο χώρος προορίζεται για Μουσείο και μόνο. Οι Κυθήριοι έχουν πολλές φορές αποδείξει πως και πόσα μπορούν να καταφέρουν όταν το επίσημο Ελληνικό κράτος αδυνατεί, καθυστερεί, ή κωφεύει.

Η ανάγκη ύπαρξης Μουσείου σε ένα σύγχρονο πολιτισμένο και τουριστικό τόπο είναι μεν αυτονόητη, αλλά πριν και πάνω από όλα, είναι χρέος όλων στους εαυτούς μας, στις προηγούμενες από εμάς γενιές, αλλά και μεγάλη οφειλή στις επόμενες. Ζητάμε λοιπόν από τον Δήμο Κυθήρων, να πάρει απόφαση με την οποία να δηλώνει την διαθεσιμότητα και πρόθεσή του να επισκευάσει το Μουσείο Κυθήρων, υλοποιώντας την σχετική μελέτη του ΥΠΠΟ, αλλά με ασφαλώς πολύ μικρότερο προϋπολογισμό. αντλώντας χρήματα από αντίστοιχα προγράμματα, όταν θα υπάρχει δυνατότητα.

Προτείνουμε επίσης ο Δήμος Κυθήρων να χρησιμοποιήσει υπενοικιάζοντας την αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ως χώρο πολιτιστικής προβολής και πληροφορίας για τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε να στηθεί μια έκθεση, (ανάλογη με αυτήν που φιλοξενήθηκε πέρυσι για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων) που να περιγράφει σύντομα και περιεκτικά την Ιστορία των Κυθήρων, με κείμενα, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, που να κατευθύνει τον επισκέπτη στα διάφορα σημαντικότατα ιστορικά σημεία του νησιού, αλλά και να πληροφορεί τον κάθε κάτοικο και κυρίως τους νέους για την ιστορία του τόπου μας.

Υλικό για την δημιουργία της έκθεσης υπάρχει άφθονο από τους διάφορους ερευνητές και μελετητές της ιστορίας του νησιού μας, σε όσους δε μέχρι σήμερα έγινε σχετική αίτηση ήταν διαθέσιμοι και ενθουσιώδεις. Την έκθεση αυτή αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος, εγώ δε προσωπικά, έχοντας μεγάλη πείρα σε παρόμοιες εκθέσεις πολλών μουσείων εντός και εκτός Ελλάδος, μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου αφιλοκερδώς.

Η περυσινή έκθεση (μηχανισμού Αντικυθήρων) έδειξε πως υπάρχει μεγάλη ροή κόσμου από τον συγκεκριμένο χώρο, και η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι εξασφαλισμένη. Μια τέτοια κίνηση θα έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί και τον Δήμο και συγκεκριμένα. Δημιουργείται μιας πρώτης τάξεως βιτρίνα για το νησί και τα αξιοθέατά του αλλά και ένας χώρος πληροφόρησης υψηλού επιπέδου από τον Δήμο που αφορά τον τουρισμό του νησιού. Στην είσοδο της αίθουσας (προθάλαμος) μπορεί να υπάρχει ένα τραπέζι με πληροφοριακό υλικό από τους τουριστικούς επαγγελματίες του νησιού.

Δηλώνεται έμπρακτα το ενδιαφέρον του Δήμου για την ιστορία του νησιού, γεγονός πολύ σημαντικό στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του Μουσείου. Δημιουργείται αυτοτελές θεματικό πληροφοριακό υλικό που με το τέλος της έκθεσης θα είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί ξανά σε εκθέσεις τουριστικής προβολής, ή εν τέλει στους μαθητές των σχολείων. Και τέλος, δίνεται η δυνατότητα στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο να έχει ένα έσοδο από την ενοικίαση της αίθουσας, αφού, όπως καλά γνωρίζετε, οι ανάγκες συντήρησης της αίθουσας είναι μεγάλες, και οικονομική βοήθεια στον Σύνδεσμο και το έργο του πέραν της συνδρομής των μελών, δεν υπάρχει από πουθενά και κανέναν.

Είμαι σίγουρος πως οι πιο πάνω προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές από το σύνολο του Δημοτικού συμβουλίου, και θα προχωρήσει ψηφίζοντας με τις σχετικές αποφάσεις.

Με τιμή
Μανώλης Χάρος
Πρόεδρος Κυθηραϊκού Συνδέσμου
--------------------------------
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 22/3/2011