Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Στρατάκης με σχετική ερώτησή του, για το θέμα της ηλεκτροδότησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, σε μια περίοδο που η ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα για εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μείωση του κόστους παραγωγής, πολλές νέες επενδύσεις και μάλιστα επιδοτούμενες, αλλά και κάποιες υφιστάμενες δραστηριότητες του αγροτικού τομέα, δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν.

Οι παραγωγοί με πολύ μεγαλύτερο κόστος χρησιμοποιούν πετρέλαιο, γιατί αδυνατούν να καταβάλουν την αυξημένη συμμετοχή τους που είναι 33ευρώ/τρέχον μέτρο για επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ.

Ο κ. Στρατάκης επισημαίνει ότι «η ανάγκη για να χρησιμοποιούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της χώρας ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα αν θέλουμε τα παραγόμενα προϊόντα να μην υποβαθμίζονται, είναι αυξημένη σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, όπως το σημερινό».

Έτσι, είναι αναγκαία η επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ είτε με προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού ή όπου αυτό δεν είναι δυνατό, με καταβολή της δαπάνης από τη ΔΕΗ και τη χρέωση του λογαριασμού με ένα επιπλέον ποσό ανά λογαριασμό μέχρι να καλυφθεί η συμμετοχή των εξυπηρετούμενων.

Τέλος, καταλήγει ερωτώντας τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να συμβάλουν, με όποιο τρόπο κρίνουν προσφορότερο, τις προσπάθειες των αγροτών ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους.
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------