Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Θέσεις του συλλόγου για τη κυνηγετική δραστηριότητα

4ος ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Κ.Ο.Σ.Ε
ΛΙΒΑΔΙ ΚΥΘΗΡΩΝ Τ,Κ 80 100
Α.Φ.Μ 090100437

ΚΥΘΗΡΑ: 22-3-2011

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 446
Πληρ. Βάρδας Νίκος Τηλ. 6932752528

ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Α' ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ : 1) ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΡΥΔΗ 2) ΜΑΝΩΛΗ Α.ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗ 3) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ 4)ΒΑΪΤΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟ 5)ΘΕΟΔΩΡΟ ΔΡΙΤΣΑ 6)ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΑ

ΚΟΙΝ.: ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ

Θέμα: Θέσεις του συλλόγου για τη κυνηγετική δραστηριότητα.

Με την ιδιότητα σας ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αφού ενημερωθείτε με το παρακάτω κείμενο, σας παρακαλούμε αφ' ενός να ασκήσετε όλη σας την επιρροή και αφετέρου με την ψήφο σας να αποτρέψετε την υλοποίηση των βλαπτικών για το περιβάλλον και την κυνηγετική δραστηριότητα προθέσεων, όπως αυτές αναλύονται παρακάτω.

Παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες μια προσπάθεια απαξίωσης της κοινωνίας των κυνηγών και προώθηση περιορισμών της θηρευτικής δραστηριότητας και του έργου των Κυνηγητικών Οργανώσεων.

Τρανή απόδειξη της παραπάνω προσπάθειας αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Υ.Π.Ε.ΚΑ, της αναθεώρησης της νομοθεσίας για τη θήρα, με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, χωρίς τη συμμέτοχη της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, παρ' όλο που ο Νόμος που σήμερα ισχύει στη χώρα μας, καθιστά τις Κυνηγητικές οργανώσεις θεσμικούς συνομιλητές με τα αρμόδιο Υπουργείο για θέματα θήρας, θεσμικό ρόλο τον οποίο πολλές φορές έχει αναγνωρίσει το συμβούλιο της επικρατείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πώς είναι δυνατόν σε τόσο βασικά θέματα όπως η αναθεώρηση της νομοθεσίας περί θήρας, που αφορά 230.000 διαχειριστές του περιβάλλοντος, να. μην υπάρχει εκπροσώπηση τους στη σχετική Επιτροπή;

Εκτός αν υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για τη κατάργηση του θεσμικού ρόλου των αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων βάσει της σημερινής νομοθεσίας Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Η πολιτική αυτή θέλει με επιμονή να περιφρονεί ότι, στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου, όπως είναι το Νησί μας. όπου ο Κυνηγετικός Τουρισμός τονώνει την ντόπια οικονομία παρατείνοντας τη τουριστική περίοδο και διατηρώντας αρκετές θέσεις εργασίας.

Το κυνήγι συνεχίζει να αποτελεί μέρος συλλογικών αξιών, κουλτούρας, αλλά και πολύτιμο στοιχείο κοινωνικής συνοχής και κληρονομιάς.

Η πολιτική αυτή θέλει εσκεμμένα να αγνοεί, το νομοθετικό πλαίσιο βάση του οποίου διεξάγεται το κυνήγι στη χώρα μας, που έχει πρόσφατα κριθεί και δικαιωθεί με τον πιο απόλυτο και τετελεσμένο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όταν είναι παράλληλα γνωστό ότι πρόκειται για μια πολιτική που αντιστρατεύεται και κινείται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση απ' όσα για χρόνια τώρα πράττει η υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι ενώσεις των κυνηγών χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται ως πολύτιμες κοινωνικές εφεδρείες για την υπεράσπιση του δημοσίου αγαθού, που αναμόρφωση του δεν κατανοούμε ποια αναγκαιότητα εξυπηρετεί.

Ιδιαίτερα όταν στο Δασικό Κώδικα, πέρα από τα σχετικά άρθρα, υπάρχουν ειδικές εξουσιοδοτικές διατάξεις, οι οποίες έδωσαν και δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης όλων των παραμέτρων που αφορούν την αειφορική διαχείριση του φυσικού, ανανεώσιμου πόρου που ονομάζεται θήραμα, με βάση την αρχή της οικονομικότητας και προπαντός την αρχή της αειφορείας των καρπώσεων.

Σε μια περίοδο όπου η σκληρή οικονομική πραγματικότητα αυξάνει την αβεβαιότητα του συνόλου του πληθυσμού, τροφοδοτεί φοβίες, προκαλεί κοινωνικές εντάσεις και απειλεί με ύφεση, αποτελεί μια επικίνδυνη στάση η εμμονή περιστολής, μέχρι καταργήσεως μιας δραστηριότητας που εισφέρει ετησίως πάνω από 1 δις ευρώ στην Εθνική Οικονομία, εξυπηρετεί 10.000 θέσεις εργασίας και τονώνει τον εσωτερικό τουρισμό, εξασφαλίζοντας ένα πάγιο εισόδημα σε μειονεκτικές περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας.

Στην σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να αναζητούμε συμμάχους στον κοινό σκοπό, και όχι να προβαίνουμε σε ατελέσφορους αποκλεισμούς συναισθηματικής φύσεως που οδηγούν σε διχασμούς και συγκρούσεις.

Η ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και άλλες δραστηριότητες ή δράσεις, που με αποκλείστηκα δικούς τους πόρους, αναπτύσσουν οι Κυνηγητικές Οργανώσεις, αποτελούν αξιόπιστα στοιχεία για το συλλογικό αίσθημα ευθύνης που διατηρούν έναντι της φύσης και της άγριας ζωής.

Η Πολιτεία, τα κόμματα, η Τοπική αυτοδιοίκηση, οι κυνηγετικές οργανώσεις και κάθε μορφή συλλογικότητας του δημόσιου βίου, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να υπερασπιστούμε και να αξιοποιήσουμε αυτή τη στενή σχέση 230.000 πολιτών με τη φύση.

Η στενή αυτή σχέση εκφράζεται με το καθημερινό έργο των Οργανώσεων των πολιτών.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα όταν οι οργανώσεις αυτές αγνοούνται αναίτια, χωρίς κανένα επιχείρημα, απλά γιατί έτσι κάποιοι αποφασίζουν και διατάσουν.

Τα τετρακόσια περίπου μέλη του Συλλόγου μας θέλουν να σας ευχαριστήσουν εκ των προτέρων πιστεύοντας ότι θα βοηθήσετε καθοριστικά στον αγώνα μας όπως άλλωστε έχετε κάνει και στο παρελθόν, έχοντας επιτύχει την αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας των Κυθήρων.