Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Μέτρα αποφυγής των ατυχημάτων από ανατροπή γεωργικών μηχανημάτων

Μέτρα Αποφυγής ατυχημάτων από ανατροπή γεωργικών μηχανημάτων ζητά η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα ζητά από την κυβέρνηση να επιδοτήσει (με μείωση του ΦΠΑ, ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή άλλους τρόπους) τους αγρότες παλαιότερων γεωργικών ελκυστήρων για την αγορά του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού και ταυτόχρονα να ληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αγροτών για τους κινδύνους που διατρέχουν χωρίς τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Αυγερινοπούλου κάθε χρόνο καταγράφεται ένας σημαντικός αριθμός νεκρών και τραυματιών που προκαλείται από την ανατροπή γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ). Παρόμοια θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώνονται σε όλη την Επικράτεια. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 έχουν καταγραφεί τέτοια θανατηφόρα περιστατικά στη Μεσσηνία, την Ηλεία, τη Λακωνία, τις Σέρρες κα.

Η χώρα μας έχει συμμορφωθεί μεν στην κοινοτική οδηγία 74/150/ΕΟΚ όπως αναμορφώθηκε με την 2003/37/ΕΚ και για να απογραφεί (εφοδιαστεί με άδεια κυκλοφορίας) ένας τροχοφόρος γεωργικός ελκυστήρας πρέπει να φέρει διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής (θάλαμος ή πλαίσιο ή Αψίδα) εγκεκριμένου τύπου. Αλλά υπάρχουν ορισμένες χιλιάδες παλιά και σε χρήση τρακτέρ που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας.

Οι αγρότες μας δεν έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τους κινδύνους που διατρέχουν οδηγώντας γεωργικό ελκυστήρα χωρίς προστατευτικό θάλαμο και πολλές φορές από άγνοια αφαιρούν παράνομα τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Τέλος η κ. Αυγερινοπούλου ζητά να ελεγχθούν όλοι οι γεωργικοί ελκυστήρες στην Επικράτεια αν τηρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------