Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου ήρθε στα Κύθηρα ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της 1ης Λυκείου από το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης «Αλέξανδρος Δελμούζος». Το γενικό θέμα της ομάδας ήταν «Ταξίδι στα Κύθηρα» με εμπνευστή τον καθηγητή Άγγελο Κτένα, ο οποίος συνεργάστηκε με τους καθηγητές Σταμάτη Δήμα, Σοφία Κωτσή και Μαριάνθη Τσιαντήρη.


Τα επιμέρους θέματα, με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους είναι τα εξής: φάροι, ναυάγια, αρχιτεκτονική, μελισσοκομία, ενδημικά φυτά, γεωγραφική θέση των Κυθήρων, ιστορία, Κάστρα, ήθη, έθιμα, τοπικά εδέσματα, γράμματα, τέχνες.

Η ομάδα των 70 μαθητών με τους συνοδούς καθηγητές Παναγιώτη Βερύκιο, Μάρθα Μαρκούση, Ελένη Κατσαούνη και το Λυκειάρχη τους Δημήτριο Μαντζουρίδη, επισκέφτηκε την Αγία Πατρικία, το φάρο του Μουδαρίου, όπου ξεναγήθηκαν στο χώρο από το προσωπικό του φάρου, τα Μητάτα, όπου ο Γιάννης Πρωτοψάλτης μίλησε στους μαθητές για τη μελισσοκομική ιστορία των Κυθήρων και ο Θανάσης Σάμιος για τα ενδημικά φυτά των Κυθήρων, το Μυλοπόταμο, τον Αυλαίμονα, τα Μυρτίδια, τη Χώρα, το Κάστρο, και το Καψάλι.



Οι εκδρομείς παρέθεσαν δεξίωση, στην οποία παρέστη ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μεγαλοκονόμος, ο Γιάννης Βάρδας, πρόεδρος του συλλόγου των Κυθηρίων του Αλίμου και ο Λυκειάρχης μας Γεώργιος Κομηνός, με δεκαμελή ομάδα μαθητών του Λυκείου μας, που χόρεψαν τοπικούς χορούς. Μεταξύ των δώρων που αντήλλαξαν ήταν η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας που δώρισε ο κ. Κομηνός και βιβλία, τα οποία δώρισε ο κ. Μαντζουρίδης.



Στις 4 Μαϊου, στο αμφιθέατρο του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης» το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα αυτό παρουσία των δημοτικών αρχών, των γονέων και των δημοτών με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και τη σύμπραξη του συλλόγου των Κυθηρίων από την Κυθηρούπολη του Αλίμου.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση με φωτογραφίες που τράβηξαν οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στα Κύθηρα και έκθεση με φωτογραφικό υλικό από φάρους στην Ελλάδα και προσομοιώσεις φάρων, που θα παρουσιάσει η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι οργανωτές της εκδήλωσης θα παραθέσουν μπουφέ με γεύσεις από τα Κύθηρα.
--------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
--------------------------------