Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μετά τις περικοπές του 2010, στον «αέρα» και το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας «ελέω Καλλικράτη». Γραφειοκρατικά κωλύματα των Περιφερειών καθυστερούν τις διαδικασίες

Την περίοδο που οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης βιώνουν «στο πετσί τους» τις συνέπειες από την - μετ’ εμποδίων - δακοκτονία του 2010, λόγω καθυστερήσεων και οικονομικών περικοπών, με αποτέλεσμα αυξημένες δακοπροσβολές, αυξημένες οξύτητες, μειωμένες τιμές, την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας για το 2011 εκφράζει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης.

Σε ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαδικασίες του ανοιχτού διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την έγκαιρη ανάδειξη εργολάβων που θα αναλάβουν το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Ο Χανιώτης βουλευτής προειδοποιεί ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο και καλεί τους υπουργούς να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στο περυσινό πρόγραμμα δακοκτονίας, ο κ. Δαμιανάκης σημειώνει ότι αυτό «εφαρμόστηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με σημαντικά εμπόδια.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση και ενώ είχαν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες σοβαρές προσβολές του δάκου στις βόρειες και τις νότιες παραλιακές περιοχές του Νομού, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό (γεωπόνοι και παγιδοθέτες, αντίστοιχα).

Παράλληλα, σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν και στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών (παγίδες, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα κ.ά.) για την υλοποίηση του προγράμματος».

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης, στηριζόμενος σε σχετική ενημέρωση που είχε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έναρξη και του φετινού προγράμματος εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, γραφειοκρατικών κωλυσιεργιών.

Όπως αναφέρει, «προκειμένου να τεθεί στην αρμόδια οικονομική επιτροπή του άρθρου 175 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 67Α/7-06-2010), το θέμα της έναρξης των διαδικασιών του ανοικτού διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων που θα αναλάβουν το πρόγραμμα της δακοκτονίας στο Νομό, απαιτείται η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης από την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με το Π.Δ. 113/2010 (ΦΕΚ 194Α/22-11-2010).

Εντούτοις, η Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι σε θέση να εκδώσει απόφαση ανάληψης υποχρέωσης, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της.

Ακόμα, όμως, και σε περίπτωση που είχε ψηφιστεί και τεθεί σε εκτέλεση ο προϋπολογισμός της Περιφερείας, πάλι στο σκέλος των εξόδων δεν θα ήταν εγγεγραμμένες πιστώσεις του προγράμματος δακοκτονίας επειδή η εγγραφή των πιστώσεων αυτών έπεται της απόφασης επιχορήγησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
-------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
-------------------------------------------------