Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ // VISIT KYTHERA // ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΥΘΗΡΙΟΙ

Το Visit Kythera καταγράφει τις σημαντικότερες προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος. Αυτή η μικρή έρευνα συγκεντρώνει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο τους Μεγάλους Κυθήριους, παρουσιάζοντας τις βιογραφίες τους συνοδευόμενες από αποσπάσματα του έργου τους και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Αναδείξτε τους Μεγάλους Κυθήριους!

Προσκαλούμε το κοινό να συμμετέχει σε μια μικρή ψηφοφορία που θα λήξει στα τέλη Μαΐου, έτσι ώστε να αναδείξει τους Μεγάλους Κυθήριους. Τελικός στόχος του αφιερώματος αυτού είναι να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι προσωπικότητες αυτές που προσέφεραν στον τόπο τους, στην Ελλάδα, στις τέχνες και τις επιστήμες.

Εδώ θα βρείτε το αφιέρωμα:


Εδώ θα μπορούσατε να προσθέσετε ένα σύνδεσμο – λινκ. Θα είναι μεγάλη μας χαρά.


Περισσότερες πληροφορίες:
Ιππόλυτος Γ. Πρέκας
Κύθηρα 80100
τ. 6973.235398

info@visitkythera.gr

Ακολουθεί η λίστα που αναρτήθηκε στον ιστότοπό μας και περιλαμβάνει τους Μεγάλους Κυθήριους:
 
Ανδρέας Αναγνωστάκης, οφθαλμίατρος Ο Ανδρέας Αναγνωστάκης είναι ο επινοητής του απλού οφθαλμοσκοπίου χειρός και συντέλεσε στη διάδοσή του ως διαγνωστικού εργαλείου. Η εφεύρεση αυτή ήταν από τις σημαντικότερες της Ιατρικής Επιστήμης.

Αντώνιος Φατσέας, ποιητής Ο Αντώνιος Φατσέας ήταν δάσκαλος, λόγιος, ποιητής, κριτικός και μεταφραστής. Γεννήθηκε το 1821 στα Φατσάδικα.

Αττίκ, μουσικοσυνθέτης Ο Κλέων Τριανταφύλλου, γνωστός ως Αττίκ, υπήρξε ένας από τους κύριους εκφραστές του ρομαντικού ελληνικού τραγουδιού.

Βαλέριος Στάης, αρχαιολόγος Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1857. Σπούδασε ιατρική και αργότερα αρχαιολογία. Από το 1887 μέχρι και το θάνατό του ήταν διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

Βασίλης Χάρος, χαράκτης Ο Βασίλης Χάρος ανέδειξε τη λιθογραφία πέρα από τα στενά πλαίσια των γραφικών τεχνών και της παραγωγής αντιτύπων, επανεντάσσοντας την διεργασία ως τέχνη και υψώνοντάς την σε καθαρά αισθητικά επίπεδα.

Γεώργιος X. Σουρής, ποιητής Είναι ο κορυφαίος σατυρικός ποιητής της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στη Σύρο στις 2 Φεβρουαρίου του 1853 και ήταν γιος Κυθηρίου, η δε μητέρα του από τη Χίο.

Γεώργιος Μόρμορης, ιατροφιλόσοφος Υπήρξε μεγάλη πνευματική προσωπικότητα με ευρύτερη προβολή και καταξίωση. Το 1770 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας της Φλωρεντίας.

Γεώργιος Φωτεινός, ιατρός το 1910 έγινε ο πρώτος διευθυντής του νεοϊδρυθέντος Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Το 1937 αναγορεύτηκε πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιάνης Βηλαράς, ποιητής Ο Γιάνης Βηλαράς θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, σπηλαιολόγοι Ένα ζευγάρι από τα πιο όμορφα, ένα ιδανικό, γεμάτο αγάπη ζευγάρι έμεινε στην ιστορία γράφοντας φωτεινές σελίδες για την Ελληνική Σπηλαιολογία.

Γιάννης Πρινέας, ηθοποιός και συγγραφέας Ίσως δύο από τα καλύτερα έργα του ήταν η συμφωνική τραγωδία «Κόκκινο Σπαλέτο», που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη το 1918 και ένα χρόνο μετά στην Αθήνα και τον Πειραιά

Γρηγόρης Λ.Κασιμάτης, πολιτικός Ο Γρηγόρης Κασιμάτης αγωνίστηκε σκληρά για να γίνουν στα Κύθηρα τα μεγαλύτερα έργα υποδομής.

Γρηγόριος Π. Κασιμάτης, ακαδημαϊκός και πολιτικός Ο Γρηγόριος Κασιμάτης είναι ένας από τους μεγάλους πολιτικούς του εικοστού αιώνα, ενώ μετά την πολιτική του καριέρα, διετέλεσε μέλος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δημήτριος Λ. Κόμης, ερευνητής και λόγιος Ο Δημήτριος Κόμης υπήρξε ο συνδετικός κρίκος και ο οδηγός στην πρόοδο του νεότερου πολιτισμού των Κυθήρων

Εμμανουήλ Βαλέριου Στάης, λόγιος Ο Εμμανουήλ Στάης γεννήθηκε το 1817 στο Κάστρο της Χώρας. Η οικογένειά του ανήκε στην τάξη των ευγενών του νησιού και είχε ενετική καταγωγή.

Εμμανουήλ Τριφύλλης – Καβάκος, γλύπτης Ο Έλληνας καλλιτέχνης, εκπέμποντας το προσωπικό στίγμα του, απέδωσε, στον ορείχαλκο ή στο μάρμαρο τη Ζωή, με συλλογή, ρυθμό και μουσική κίνηση

Ευστάθιος Κρίτωνος Δηλαβέρης, βιομήχανος Ο Ευστάθιος Δηλαβέρης αναδείχθηκε δια των δωρεών του τις οποίες έκανε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Τζάννειο Νοσοκομείο Πειραιά με πτέρυγα που ανήγειρε, το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Πειραιά, τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και το νησί των Κυθήρων.

Ιωάννης Στρατηγός, καθηγητής δερματολογίας Αφοσιωμένος και συνεπής στην επιστήμη, ένας από τους καλύτερους κλινικούς δερματολόγους στον κόσμο, ο Ιωάννης Στρατηγός ήταν αυτός που ανέδειξε την επιστήμη και αναβάθμισε την εικόνα της Ελλάδας στο χώρο.

Κώστας Κουλεντιανός, γλύπτης Ο Κώστας Κουλεντιανός πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι το 1962, στην Galerie de France και συγχρόνως άρχισε να συνδιαλέγεται με Αρχιτέκτονες για την ένταξη της γλυπτικής στην αρχιτεκτονική, σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους

Λευκάδιος Χερν, συγγραφέας και ποιητής Ο Λευκάδιος Χερν (Patricio Lafcadio Tessima Carlos Hearn ή Koizumi Yakumo) είναι ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας. Γιος του Ιρλανδού Κάρολου Χερν και της Κυθήριας Ρόζας Κασιμάτη.

Μανόλης Σοφίος Η ξακουστή φωτογραφία του Μανόλη Σοφίου που απεικονίζει την Απόβαση των Αγγλικών Συμμαχικών στρατευμάτων στο Καψάλι Κυθήρων τον Σεπτέμβρητου1944, κοσμεί τα πολεμικά μουσεία της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Αγγλία.

Νικήτας Τζάννες, έμπορος Αποτελεί εθνικό ευεργέτη της χώρας. Το 1873 ανεγέρθηκε το νοσοκομείο και ονομάσθηκε Τζάννειο στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη.

Νικόλαος Α. Δελλακοβίας, πολιτικός Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Το 1905 εξελέγη βουλευτής Κυθήρων, καθώς επίσης το 1910, αλλά αυτή τη φορά του νομού Αργολιδοκορινθίας όπου τότε υπήχθησαν τα Κύθηρα.

Νίκος Φατσέας, στιχουργός Έγραψε στίχους που μελοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν από τους Μιχάλη Σουγιούλ, Νίκο Γούναρη, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Μουζάκη, Γιώργο Κατσαρό.

Παναγιώτης Τσιτσίλιας, πολιτικός Ο εμπνευστής του σχεδίου της "Αυτονόμου Διοικήσεως Κυθήρων". Εξελέγη βουλευτής Κυθήρων στις εκλογές του 1924, 1928 και 1933. Επί κυβερνήσεως Βενιζέλου διετέλεσε επίσης νομάρχης σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πάνος Κορωναίος, στρατηγός Ο Πάνος Κορωναίος του Νικολάου, γεννήθηκε το 1808 στην Κωνσταντινούπολη από Κυθήριους γονείς. Στρατηγός και πολιτικός στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Πάνος Φύλλης, ποιητής Ο Πάνος Φύλλης είναι ο μεγάλος ποιητής της νεότερης ιστορίας των Κυθήρων. Τα «Τσιριγώτικα» του Πάνου Φύλλη αποτελούν μοναδική κιβωτό της κυθηραϊκής γλώσσας και κουλτούρας.

Σούλη Σουρή, ζωγράφος Η Σούλη Σουρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 με καταγωγή από τα Κύθηρα. Υπήρξε γοητευτική, συγκροτημένη, διανοούμενη και πάρα πολύ ευαίσθητος άνθρωπος.

Σπυρίδων Εμμανουήλ Στάης, πολιτικός Ο Σπυρίδων Στάης γεννήθηκε το 1859 στα Κύθηρα. Το 1892 εισήλθε στο χώρο της πολιτικής. Εξελέγη βουλευτής Κυθήρων με το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη και μετά του Γεωργίου Θεοτόκη.

Φιλόξενος ο Κυθήριος, ποιητής Ο Φιλόξενος ήταν διθυραμβοποιός της κλασσικής εποχής. Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 435 π.Χ.