Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Επιλύονται σημαντικά προβλήματα για την ένταξη αγροτών στα φ/β όπως το ύψος των trackers και η επιστροφή ΦΠΑ

Μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης του ΥΠΕΚΑ με την οποία εκλογικεύονται οι διατάξεις που αφορούν το επιτρεπόμενο ύψος και τις ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια των οικοπέδων, άλλη μια θετική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο «παζλ» της διαδικασίας ένταξης των αγροτών στα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου, από το υπουργικό συμβούλιο, οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και ασχολούνται με τη διαχείριση ΑΠΕ έως 100 KW, θα έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με υπουργική απόφαση, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές:

Εξασφαλίζεται ότι οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ εφαρμόζονται για το σύνολο των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας στην περίπτωση εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων.

Οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων και του συνοδού οικίσκου από τα όρια γηπέδου γίνονται ρεαλιστικότερες, επιτρέποντας την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου.

Καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές, με άρση του περιορισμού ύψους και εισάγεται κατάλληλη ρύθμιση ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις αυτές, ανεξαρτήτως της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για θέματα ασφαλείας, δεδομένης της σημαντικής αύξησης του ορίου εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών από 150kW σε 1MW που εισήγαγε ο πρόσφατος ν.3851/2010 σε συνδυασμό με την κατάργηση για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της διαδικασίας έγκρισης εργασιών και αντικατάστασή της από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

«Πράσινο φως» για την εγκατάσταση φ/β συστημάτων από αγρότες άναψε η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού μεταβιβάστηκαν στους αντιπεριφερειάρχες οι αρμοδιότητες για την έκδοση βεβαιώσεων χαρακτηρισμού γης, την έκδοση άδειας για το επιτρεπτό της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, την έγκριση ή μη άλλων δραστηριοτήτων σε γεωργική γη και την προώθηση θεμάτων εκμηχάνισης και εξηλεκτρισμού γεωργίας.

Με τον τρόπο αυτό οι αιτήσεις των αγροτών για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων διεκπεραιώνονται ταχύτερα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα αντί να συγκεντρώνονται στην έδρα της Περιφέρειας.

Ήδη δόθηκαν οι πρώτες άδειες για το επιτρεπτό της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας σε Θεσσαλούς αγρότες. «Η εξυπηρέτηση του πολίτη με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και κεντρική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όλες μας οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες συντείνουν σχεδιασμένα προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός
---------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------