Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Και εγένετο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Ξεκινάει αύριο το πρόγραμμα Jeremie και έπεται αυτό της «Αγροτικής Επιχειρηματικότητας»

«Σάρκα και οστά» παίρνει το πολυαναμενόμενο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μετά την δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το Ε.Τ.Ε.ΑΝ., αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ και θα έχει στη διάθεσή του τη διαχείριση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Αλιείας.

Το ΕΤΕΑΝ έχει γεννήσει υψηλές προσδοκίες στους επενδυτές οι οποίοι θεωρούν ότι θα αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για την βοήθεια εξόδου της αγοράς από την κρίση.

Στους επενδυτές συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες αφού σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο νέος επενδυτικός νόμος ανταμείβει γενναιόδωρα το νέο που θέλει να επιχειρήσει «από μια αγροτική επιχείρηση, μέχρι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών».

Δεν λείπουν όμως και αυτοί που δεν πείθονται από τις προσδοκίες της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει παγίδα για αγρότες και κτηνοτρόφους που επιθυμούν να ενταχθούν μιας και βασίζεται εν μέρει σε κρατικό χρήμα σε μια εποχή που αυτό δεν… περισσεύει.

Δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω «Jeremie»
Εν τω μεταξύ δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από 3 %, θα δίνουν από αύριο η Εθνική και η Alpha Bank στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία συνολικά προγράμματα της πρωτοβουλίας Jeremie που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Τα νέα προγράμματα παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Richard Pelly, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα που «τρέχει» από αύριο έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από τα οποία 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν μετά από διαγωνισμό.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, υπό ίδρυση ή νεοιδρυθείσες (δηλαδή να μην λειτουργούν περισσότερο από τρία χρόνια). Η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 - 72 μήνες, θα συμπεριλαμβάνει και περίοδο χάριτος ενώ μειωμένες θα είναι και οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.
Για το δεύτερο πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών.
Θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Τα κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ
Σύμφωνα με την ΚΥΑ η οποία δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται «από τον τακτικό προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κοινοτικά και διακρατικά προγράμματα, προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα παρεμφερή προγράμματα, προγράμματα Διεθνών Πολυμερών Οργανισμών, περιλαμβανομένων και προγραμμάτων που αφορούν επιδότηση επιτοκίων, επιδότηση προμηθειών και άτοκα δάνεια».

Σύμφωνα επίσης με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας , κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ολοκληρώνονται πολύ σύντομα οι προσκλήσεις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο βγαίνουν στην αγορά τα προγράμματα.

Ειδικότερα:
Το αρχικό κεφάλαιο του ΕΤΕΑΝ, συνολικού ύψους άνω του 1,7 δις €, θα προέλθει από το κεφάλαιο της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, που με την μορφή μετρητών ανέρχεται σε 212,8 εκατ. Ευρώ και με την μορφή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε 1,5 δις Ευρώ. Επομένως δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για την ίδρυση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και δεν θα επιβαρυνθεί ο Ελληνικός Κρατικός Προϋπολογισμός.
Οι επενδύσεις του ΕΤΕΑΝ δεν είναι μιας χρήσεως. Οι επενδυόμενοι πόροι με τη μορφή δανείου ή μετοχικού κεφαλαίου θα επιστρέφονται στο ΕΤΕΑΝ και θα επανεπενδύονται.
Δημιουργείται ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό ταμείο και εργαλείο με υψηλά ίδια κεφάλια, τα οποία θα κινητοποιούν πολλαπλάσιους ιδιωτικούς πόρους. Οι πόροι αυτοί θα διοχετεύονται σε επενδύσεις και επιχειρηματικά εγχειρήματα βιώσιμα και κερδοφόρα, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ποια Προγράμματα θα υπαχθούν στην «ομπρέλα» του ΕΤΕΑΝ;
Το ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα απορροφήσει και θα ενσωματώσει το ΤΕΜΠΜΕ, θα υλοποιεί και θα διαχειρίζεται τα υφιστάμενα νέα χρηματοδοτικά μέσα, όπως: 
  • το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (460 εκ € από ΕΣΠΑ)
  • το Ταμείο Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων (200 εκ. € από ΕΣΠΑ)
  • το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (130 εκ. € από ΕΣΠΑ)
  • το Ταμείο Αλιείας (35 εκ. €, από ΕΣΠΑ/Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας). 
Στη συνέχεια, θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑΝ τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να δημιουργηθούν όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.

ΤΕΜΠΕ
Όσον αφορά στο ΤΕΜΠΕ, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο νέος νόμος αναφέρει ότι:

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. παύει να υφίσταται και όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος επ’ ονόματι της εταιρείας αυτής, περιέρχονται στην Εταιρεία, η οποία υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της.

Επίσης, περιέρχονται στην εταιρεία τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, πόροι και δικαιώματα που έχουν περιέλθει με οποιονδήποτε τρόπο στην ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. μετά την ημερομηνία του ισολογισμού της 31.12.2010, τα οποία θα εγγραφούν στα βιβλία της Εταιρείας.
Στις κάθε είδους, τύπου, φύσεως και περιεχομένου δικαιοπραξίες και συμβάσεις εργασίας, στις οποίες το μοναδικό ή ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η «ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.», στη θέση αυτού υπεισέρχεται η Εταιρεία, χωρίς κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη να δικαιούται να ζητήσει για το λόγο αυτό τη λύση των δικαιοπραξιών ή τη μη εκτέλεση αυτών ή τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του που απορρέουν από αυτές».

---------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------