Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Πρόγραμμα εκδίωξης μελισσών

Όσο αστείο και παράξενο κι αν ακούγεται η νέα εκστρατεία των μελισσοκόμων της Αυστραλίας είναι να διώξουν τις μέλισσες από την ήπειρο. Όχι όλες τις μέλισσες… παρά μόνο τις ασιατικές που αρχίζουν να εξαπλώνονται ραγδαία.

Οι συνέπειες της αύξησης αυτής ήταν άμεσα αντιληπτές από τους ντόπιους μελισσοκόμους: Εξάπλωση ασθενειών που ενδημούσαν μόνο στην Ασία (ceranae) εξασθένηση του γενετικού και ανθεκτικού στοκ της περιοχής τους, μείωση της παραγωγής μελιού καθώς η Αυστραλία παρουσιάζει διαφορετικές ανθοφορίες από την Ασία) μεγάλη μείωση του βαθμού επικονίασης και συνεπώς μεγάλη μείωση και στην παραγωγή των καλλιεργειών.

Το πρόγραμμα ζητάει 10$ εκατομμύρια για την εξάλειψη της ασιατικής μέλισσας από την ήπειρο και τη βοήθεια των κατοίκων και των αρχών στην αντιμετώπιση της απειλής.

Μάλιστα η ασιατική μέλισσα apis cerana της ποικιλίας Java δεν φέρει καν τον χαρακτηρισμό “honeybee” αλλά “bee” καθώς δεν είναι κατάλληλη για παραγωγή μελιού, σύμφωνα με τους Αυστραλούς. Μάλιστα δημοσίευσαν μια τεράστια λίστα με συνέπειες της εξάπλωσης της ασιατικής μέλισσας στη χώρα τους που με την πρώτη ματιά δείχνουν «τρομακτικές».

Η χρήση παγίδων ζάχαρης, το εθνικό πρόγραμμα περιφρούρησης της πανίδας και η γενικότερη ενημέρωση των μελισσοκόμων της περιοχής είναι μερικά από τα όπλα που έχει στη διάθεση της η ένωση μελισσοκόμων που είναι και οργανωτής του προγράμματος.

Γι’άλλη μια φορά γίνεται άμεσα αντιληπτό από τις έρευνες πως η μεταφορά νέων φύλων και ποικιλιών μέλισσας με τη βοήθεια του ανθρώπου είναι ανεπιθύμητη και καταστρεπτική, έρευνες όμως που ουδέποτε έγιναν σε ευρωπαϊκά και ελληνικά εδάφη πριν τις ραγδαίες μετακινήσεις μελισσο-πληθυσμών.

Οι Αυστραλοί γι’ άλλη μια φορά μας βάζουν τα γυαλιά σε θέματα οργάνωσης και έρευνας.
-----------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
-----------------------