Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ν.Δ: Κυβερνητικές προχειρότητες και ανακολουθίες εις βάρος των αγροτών που περιμένουν έγκριση για εγκατάσταση φ/β

Για κυβερνητικές προχειρότητες και ανακολουθίες εις βάρος των αγροτών που περιμένουν έγκριση για εγκατάσταση φ/β κάνει λόγο Ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Καρασμάνη προς τους αρμόδιους υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Επίσης ο κ. Καρασμάνης ερωτά για ποιο λόγο επιβάλλεται στους νέους γεωργούς που δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία στην άσκηση του επαγγέλματος και επιθυμούν να προχωρήσουν σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση η υποχρεωτική υπαγωγή στον ΟΑΕΕ.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ερώτηση του Βουλευτή Πέλλας: «Τον περασμένο Ιούνιο, η Κυβέρνηση με την ψήφιση του Ν. 3851/2010 καθόριζε τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων προκειμένου ν’ αδειοδοτηθούν για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους.

Χιλιάδες μάλιστα πανελλαδικά ήταν αυτοί που έσπευσαν να υποβάλλουν αιτήσεις, καταβάλλοντας μάλιστα τεράστια ποσά για παράβολα και μελέτες ύψους 3000-4000 ευρώ για κάθε φάκελο, επηρεαζόμενοι και από τις Κυβερνητικές προτροπές και μεγαλοστομίες περί πράσινης ανάπτυξης, αφού πίστεψαν ότι παρουσιάζεται μπροστά τους μία ευκαιρία για συγκράτηση του εισοδήματός τους το οποίο τον τελευταίο καιρό συνεχώς συρρικνώνεται.

Επειδή όμως σήμερα, λίγους μήνες μετά την υποβολή αυτών των αιτήσεων, αποδεικνύεται η Κυβερνητική προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού η ΔΕΗ ανακοινώνει κορεσμένες περιοχές και Νομούς, στους οποίους χρειάζεται επέκταση του δικτύου της για να ικανοποιηθούν τα υποβληθέντα αιτήματα των αγροτών.

Επειδή υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία και στις τάξεις ενός σημαντικού αριθμού των αγροτών του Ν. Πέλλας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα εγκριθεί η αίτησή τους με προφανή τον κίνδυνο να χαθούν τα υπέρογκα ποσά που πλήρωσαν για την υποβολή των φακέλων.

Επειδή εκτός των άλλων, μία από τις προϋποθέσεις για να μπορεί ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να προχωρήσει σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ισχύος μέχρι 100 KW και να παραμείνει ασφαλισμένος στον ΟΓΑ είναι ν’ ασκεί το επάγγελμα του αγρότη τουλάχιστον για μια πενταετία, γεγονός που αποκλείει από τις διαδικασίες έγκρισης όσους νέους αγρότες και νέους ανθρώπους ασχολούνται με τη γεωργία λιγότερο από πέντε χρόνια.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί,

1. Πόσες είναι οι αιτήσεις των αγροτών που έχουν υποβληθεί στο Ν. Πέλλας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;

2. Θα εγκριθούν όλες αυτές οι αιτήσεις, πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η αξιολόγηση από τη ΔΕΗ;

3. Για ποιο λόγο επιβάλλεται στους νέους γεωργούς που δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία στην άσκηση του επαγγέλματος και επιθυμούν να προχωρήσουν σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση η υποχρεωτική υπαγωγή στον ΟΑΕΕ, γεγονός που ισοδυναμεί με εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος;»
---------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------