Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Έκθεση Γερμανού ευρωβουλευτή, η οποία θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φέρνει αναταράξεις στους Ευρωπαίους αγρότες

Αντιδράσεις στους κόλπους των αγροτών αλλά και των ευρωβουλευτών έχουν προκαλέσει ορισμένες προτάσεις που περιέχονται σε σχέδιο έκθεσης που συνέταξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Άλμπερτ Ντες, το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά από τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα στις προτάσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή συμπεριλαμβάνονται η μεταφορά σημαντικών πόρων από τον 1ο στο 2ο Πυλώνα της ΚΑΠ. Ο κ. Άλμπερτ Ντες θεωρεί ότι οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να καταβάλλονται αποκλειστικά σε ενεργούς αγρότες και ζητεί για αυτό από την Κομισιόν να αναπτύξει έναν ακριβή ορισμό του «ενεργού αγρότη».

Όσον αφορά το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ, προτείνει τη δημιουργία ενός καταλόγου δέκα αγροπεριβαλλοντικών μέτρων στο Δεύτερο Πυλώνα (μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους, την αμειψισπορά, τις επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία, την καινοτομία). Σύμφωνα με την έκθεση οι αγρότες θα πρέπει υποχρεωτικά και με την απειλή κυρώσεων επί των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν, να συμμετάσχουν σε τουλάχιστον δύο από τα μέτρα αυτά, τα οποία θα είναι πολυετή και με υψηλό ποσοστό κοινοτικής χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι «χρειάζεται μια επαρκής μεταφορά πόρων από τον προϋπολογισμό των άμεσων ενισχύσεων στο Δεύτερο Πυλώνα». Αν και δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά, στις σχετικές συζητήσεις που προηγήθηκαν είχε προταθεί η μεταφορά να αγγίζει το 17-20% των πόρων του Πρώτου Πυλώνα.

Επίσης θεωρεί ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι άμεσες ενισχύσεις χωρίς την τήρηση και άλλων δεσμεύσεων (πολλαπλή συμμόρφωση) και συνεπώς το σύστημα της πολλαπλής συμμόρφωσης πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους δικαιούχους των άμεσων ενισχύσεων.

Και στο θέμα της στήριξης για τις μειονεκτικές περιοχές, οι προτάσεις του κ. Άλμπερτ Ντες, αποκλίνουν από τις προτάσεις της Κομισιόν, ζητώντας η «εξισωτική» να παραμείνει στο Δεύτερο Πυλώνα.

Όσον αφορά την αναδιανομή των πόρων της ΚΑΠ υπέρ των νέων κρατών μελών, ο Γερμανός ευρωβουλευτής προτείνει το κάθε κράτος να λαμβάνει άμεσες ενισχύσεις ύψους τουλάχιστον 65% του κοινοτικού μέσου όρου, που σύμφωνα με υπολογισμούς θα συνεπάγεται μικρή μόνο μείωση των πόρων που λαμβάνουν τα παλιά κράτη μέλη.

Το σχέδιο έκθεσης αναμένεται να αναγνωστεί για πρώτη φορά στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλίου στις 28 Φεβρουαρίου. Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Γεωργίας θα γίνει στις 2 Μαΐου, ενώ στην Ολομέλεια θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.

----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------