Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ με διοίκηση ΕΛΓΑ

Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ θα συναντηθεί με τον διοικητή του ΕΛΓΑ την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011, στις 9 το πρωί, στην έδρα του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, για να του θέσει τα αιτήματά της.

Η συνάντηση αυτή είναι συνέχεια της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στον νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ που έλαβε χώρα την Πέμπτη (27 Ιανουαρίου 2011) και στην οποία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και καταλήψεις των γραφείων του ΕΛΓΑ στις έδρες των περιφερειών, διεκδικώντας ο ΕΛΓΑ να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους στην αγροτική και ζωική παραγωγή.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) αναφέρει τα εξής:

Με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δέχονται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα.

Ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα τα οποία προπληρώνονται μαζί με την δήλωση ΟΣΔΕ και δεν παρέχει εγγύηση για πλήρη παροχή ασφαλιστικής κάλυψης της ζημιάς.

Ο ΕΛΓΑ χάνει τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα του και γίνεται καθαρά ανταποδοτικός καθώς η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκέντρωσε ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών. Εάν αυτά δεν φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα

Έτσι ο αγρότης από 3% που πλήρωνε επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνει 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του και μάλιστα, στην αρχή του έτους μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται στο 0,75% από το 0,50% που ήταν.

Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πέρα από το 4%, επιβάλλεται εισφορά, επιπλέον, 2% επί των γεωργικών εισοδημάτων εφ' όσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις όπου η αποζημίωση καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Έτσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς αφήνοντας εντελώς ακάλυπτη την ζημιά στο άλλο 50%.

Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και των ζώων καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν σ’ αυτές.

Επίσης σε πολλά προϊόντα και περιοχές της χώρας μας υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για αποζημιώσεις που δικαιούνται παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που δεν έχουν ακόμη πάρει είτε για εκτιμήσεις ζημιών σε μια σειρά προϊόντα που κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι.

Ανοιχτό είναι το τεράστιο θέμα αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών από το πράσινο - ρόδινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, χωρίς η κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ακόμη για τον τρόπο αποζημίωσης.
--------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------