Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ο γρίφος της βαθμολογίας των υποψήφιων επενδυτών για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης

Χαρτί και μολύβι θα πρέπει να πάρουν οι υποψήφιοι επενδυτές που έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν φακέλους για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», αν θελήσουν να υπολογίσουν τον τρόπο που θα βαθμολογηθούν.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της υπουργικής απόφασης η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αγρότες θα πρέπει να μετατραπούν σε… μαθηματικούς, προκειμένου να καταλάβουν πως θα κερδίσουν ή από πού θα «χάσουν» βαθμούς.

Σύμφωνα πάντως με την υπουργική απόφαση η μέγιστη βαθμολογία της αίτησης ενίσχυσης ανέρχεται σε εκατό βαθμούς. Ειδικά για τους δικαιούχους στις περιοχές καπνοπαραγωγής κατά την έννοια της ΥΑ 11308/2010 (ΦΕΚ 1964/Β/2010), παρέχεται επιπλέον βαθμολογική πριμοδότηση με βάσει το ποσοστό μείωσης των άμεσων ενισχύσεων που προέρχονται από ενεργοποίηση δικαιωμάτων καπνού μεταξύ των ετών 2010 − 2009.
 
Υπενθυμίζουμε ότι η δράση εκτός από την φυτική παραγωγή αφορά σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων με την εισαγωγή σε αυτές της μηχανικής άμελξης αλλά και με την ενίσχυση συμπληρωματικών επενδύσεων. Το ανώτατο επιλέξιμο κόστος για κάθε αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά έως και τις 31 Μαρτίου 2011 εκτός και εάν προηγηθεί εξάντληση του προϋπολογισμού της δράσης οπότε και λήγει το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων νωρίτερα από την 31η Μαρτίου 2011.
 
Όσον αφορά την βαθμολογία, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση λαμβάνονται υπ’ όψιν τα παρακάτω: 
  • Κριτήρια αξιολόγησης δυνητικού δικαιούχου, μέγιστη βαθμολογία 10,
  • Κριτήρια αξιολόγησης γεωργικής εκμετάλλευσης δυνητικού δικαιούχου, μέγιστη βαθμολογία 30,
  • Κριτήρια αξιολόγησης επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης, μέγιστη βαθμολογία 15 και
  • Κριτήρια αξιολόγησης της συμβολής του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης στους στόχους του Π.Α.Α. 2007 – 2013, μέγιστη βαθμολογία 45 
Η τελική βαθμολογία της αίτησης ενίσχυσης προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών που δίνονται σε κάθε υποκριτήριο επί τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας.

Προκειμένου μία αίτηση ενίσχυσης να θεωρηθεί παραδεκτή πέρα των λοιπών προϋποθέσεων, θα πρέπει να βαθμολογείται με τουλάχιστον 40 βαθμούς εκ των οποίων οι 15 θα προέρχονται υποχρεωτικά από το κριτήριο αξιολόγησης της Συμβολής του Επενδυτικού Σχεδίου στους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΠΑΑ 2007−2013.

Αιτήσεις ενίσχυσης που συγκεντρώνουν συνολική βαθμολογία μικρότερη από την ελάχιστα αποδεκτή κατατάσσονται στην κατηγορία των μη παραδεκτών αιτήσεων ενίσχυσης.
 
 
-------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------------