Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΝΔ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις στο κλάδο της ελαιοκομίας χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα

«Σήμερα, που η ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας προβάλλει επιτακτικότερα από ποτέ, ο αγροτικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή και ο κλάδος της ελαιοκομίας να ανοίξει το δρόμο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, εδώ και 15 μήνες, παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα».

Αυτό τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδης, με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς.
 
Ο κ. Κασαπίδης πρόσθεσε τα εξής:
 
Με δεδομένα την κατοχύρωση από την UNESCO της μεσογειακής διατροφής ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την στροφή των καταναλωτών των δυτικών κοινωνιών σε ασφαλή, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την πρόσφατη αποκάλυψη φαινομένων νοθείας ανταγωνιστικών ελαιολάδων σε μεγάλες αγορές του κόσμου, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκύρια για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Γι' αυτό, η χάραξη «Εθνικής Στρατηγικής για τον Ελαιοκομικό Τομέα», είναι επιτακτικά αναγκαία. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ποιοτικών, ασφαλών και υγιεινών προϊόντων, η εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς και η δυναμική εξωστρέφεια του κλάδου.
 
Απαιτούνται για το σκοπό αυτό:
 
Μέτρα που ευνοούν την αύξηση του μεγέθους των ελαιώνων και τη μείωση του κόστους παραγωγής. 
  • Συνεχής εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών.
  • Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις προδιαγραφές χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των ελαιουργείων και πυρηνελουργείων.
  • Διαδικασίες σύγχρονης τυποποίησης, σε συνδυασμό με την κατακτημένη κατοχύρωση της Ονομασίας Προέλευσης.
  • Αυστηρός έλεγχος στην εσωτερική αγορά για θέματα νοθείας.
  • Δημιουργία «Μητρώου μεταποιητικών - εξαγωγικών επιχειρήσεων».
  • Στήριξη της εξωστρέφειας του κλάδου».
-----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------