Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ακτοπλοϊα: Κόβουν γραμμές και δρομολόγια

Αποχωρήσεις από ακτοπλοϊκές γραμμές και περικοπές στα δρομολόγιά τους μελετούν οι επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας για το 2011, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι οι ζημίες του 2010 θα επαναληφθούν και αυτή τη χρονιά.

Υπολογίζεται πως για το 2010 οι ζημίες των τεσσάρων εισηγμένων θα ανέλθουν στα 110 - 120 εκατ. ευρώ ενώ, για το σύνολο του κλάδου ίσως ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Θεωρείται βέβαιο από επιχειρηματίες του κλάδου ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αποδρομολογήσεις πλοίων, ενώ οι εταιρείες που έχουν στους στόλους τους ταχύπλοα φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν τη μεγάλη άνοδο που προκαλεί στο διαχειριστικό κόστος η εκτίναξη των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων σε συνδυασμό με τις αναπροσαρμογές των προμηθειών από τα διυλιστήρια.

Οι ακτοπλόοι θεωρούν ότι η μείωση των τελών υπέρ τρίτων στα εισιτήρια θα έχει σαν αποτέλεσμα το επιβατικό κοινό να ταξιδέψει πιο φθηνά και επομένως θα αυξήσει την επιβατική κίνηση. Δηλώνουν ότι από την πλευρά τους δεν είναι δυνατό να μειωθούν οι τιμές, καθώς σε κάθε εισιτήριο το 40% με 50% εισπράττεται από τρίτους και όχι από τις εταιρείες.
-----------------------
Πηγή: Ημερησία
-----------------------