Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σταμάτησαν να ρίχνουν λιπάσματα οι αγρότες !

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η αγορά λιπασμάτων στην χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια. Αιτία η δραστική μείωση της χρήσης λιπασμάτων από τους αγρότες την τελευταία διετία, σύμφωνα με εξαιρετικά αποκαλυπτικά στοιχεία της συνεταιριστικής εταιρείας εφοδίων AGRΩ για την εν λόγω αγορά το διάστημα 2008 – 2010.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της συνεταιριστικής εταιρείας εφοδίων AGRΩ, η κατανάλωση χτύπησε «ταβάνι» το 2008. Από τότε, ωστόσο, η μείωση της παραγωγής έφερε ως επακόλουθο συρρίκνωση πωλήσεων, με την πτώση να κυμαίνεται στο 8% μέσα στο 2010.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν την καθίζηση, μείωσαν ως και 50% τις τιμές των λιπασμάτων, ιδίως κατά την καλλιεργητική περίοδο 2009 – 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGRΩ, έως το 2008 η κατανάλωση λιπασμάτων κινούνταν στους 1.000.000 τόνους.

Η καλλιεργητική περίοδος 2008-2009 ξεκίνησε με τις τιμές των λιπασμάτων να φτάνουν στο υψηλότερο σημείο τους, με αποτέλεσμα οι μεν έμποροι να πουλάνε ακριβά λόγω υψηλών τιμών αγοράς πρώτων υλών, οι δε παραγωγοί να αγοράζουν μικρές ποσότητες.

Έτσι, διατηρούνταν τα αποθέματα στις αποθήκες λόγω των υψηλών τιμών, με τελικό αποτέλεσμα την υπολίπανση των εδαφών.
----------------------------------------
Πηγή: newsmessinia.blogspot.com
----------------------------------------