Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Αναλυτικό υπόμνημα για τις ανάγκες και τα προβλήματα των Αντικυθήρων, που χρήζουν επίλυσης στη νέα δημοτική περίοδο, κοινοποίησαν στο Δήμαρχο Κυθήρων κ. Θ. Κουκούλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μ. Πρωτοψάλτη, οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων με το συνδυασμό «ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» κ.κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης (πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας) και Εμμανουήλ Χαρχαλάκης, καθώς και ο κ. Στράτος Χαρχαλάκης, μέλος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας.
          
Στο τεσσάρων σελίδων υπόμνημα, εκτίθενται αναλυτικά οι εκκρεμότητες που κατέλειπε στο νησί η απελθούσα Κοινοτική Αρχή, καθώς και σειρά έργων και δράσεων που έχουν άμεση ανάγκη προγραμματισμού και εκτέλεσης. Συνοπτικά, στο υπόμνημα αυτό, αναλύεται η ανάγκη προώθησης των εξής δράσεων για τα Αντικύθηρα:
  

  1. Προγραμματισμός προσλήψεων υπαλλήλων στα Αντικύθηρα (σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης, δημοτικού φωτισμού, το ελικοδρόμιο και την καθαριότητα).
  2. Ολοκλήρωση της οριοθέτησης των οικισμών του νησιού που χρονίζει από το 2006.
  3. Ολοκλήρωση των διαδικασιών καθορισμού των κοινοτικών οδών και κάθε συναφούς διαδικασίας.
  4. Αδειοδότηση λειτουργίας του ΧΥΤΑ – πυροπροστασία ΧΥΤΑ.
  5. Νερόμυλος του Ανδρόνικου (τονίζεται η ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του σημαντικού αυτού μνημείου στον Ποταμό Αντικυθήρων, για το οποίο ο κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης ως Πρόεδρος είχε εξασφαλίσει δωρεάν τεχνική και οικονομική μελέτη από τον Αντικυθήριο Μηχανικό κ. Ευστράτιο Παπαδόπουλο).
  6. Διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση περιφερειακού δρόμου Ποταμού.
  7. Συντήρηση – ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού από το λιμάνι Ποταμού μέχρι και τη Δ.Ε.Η.
  8. Επισκευή του παλαιού Ιατρείου και μετατροπή του σε χώρο υπηρεσιών (εκθεσιακός χώρος, μουσείο, κ.λπ.).
  9. Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός του Κοινοτικού Ξενώνα.
  10. Διεκδίκηση της ολοκλήρωσης της διάνοιξης του δρόμου προς το Φάρο της Απολυτάρας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.
  11. Πλακόστρωση και ανάδειξη του χώρου της πηγής του Ποταμού.
  12. Ήπια τουριστική αξιοποίηση της παραλίας του Ξηροποτάμου.
  13. Συντήρηση του δρόμου και του μονοπατιού προς Καμαρέλα.
  14. Ένταξη του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου Κάστρου των Αντικυθήρων», στα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ) έργα.
  15. Προώθηση μονοήμερων επισκέψεων τουριστικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα από την Κρήτη κάθε Πέμπτη με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά τους θερινούς μήνες.

Δέσμευση των μελών του συνδυασμού «ΚΥΘΗΡΑ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», στη Δημοτική Κοινότητα Αντικυθήρων, είναι η στενή παρακολούθηση των δημοτικών πραγμάτων και οι συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή και κάθε αρμόδιο για την προώθηση και επίλυση των σημαντικών προβλημάτων των Αντικυθήρων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων και δράσεων στο νησί στη νέα δημοτική περίοδο 2011-2014.


Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης
Εμμανουήλ Γ. Χαρχαλάκης
Ευστράτιος Α. Χαρχαλάκης