Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ένοχη η γύρη για μεταφορά ιών μεταξύ μελισσών

Ιοί που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη κατάρρευση των αποικιών μελισσών μπορούν να εξαπλώνονται μέσω της γύρης λουλουδιών, σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας.Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός των άγριων επικονιαστών, όπως οι βομβίνοι, οι κίτρινες σφήκες, και οι κόκκινες σφήκες, μπορούν επίσης να μολυνθούν με τους ιούς της γύρης.



Σε κυψέλες που επηρεάζονται από τη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας-ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 2006- οι εργάτριες μέλισσες εξαφανίζονται μαζικά. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ισραηλινός ιός οξείας παράλυσης (IAPV), εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002, μπορεί να συμβάλλει στην εξαφάνιση των μελισσών ».

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι είναι αρκετοί ιοί που μολύνουν τις αποικίες των μελισσών που διαβιβάζονται από τη μία μέλισσα στην άλλη μέσα στην κυψέλη με το σάλιο της τροφάλλαξης» ή από μία μολυσμένη βασίλισσα στα αυγά της.

Αλλά το πώς οι ιοί μεταφέρονται από κυψέλη σε κυψέλη ήταν σχετικά άγνωστο, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Diana Cox-Foster, μία εντομολόγος στο Pennsylvania State University.

«Ο κόσμος υποψιαζόταν τους ιούς που μεταδίδονται από μέλισσες που επισκέπτονται άλλες αποικίες για να λεηλατήσουν, αλλά κανείς δεν ήξερε αν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για τον ιό που διακινείται σε άλλα είδη εντόμων», είπε.

Μολυσμένη γύρη μολύνει τις μέλισσες

Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ για να το μετατρέψουν σε μέλι και να κάνουν "το ψωμί της μέλισσας" - τη γύρη που συσκευάζεται από τις εργάτριες σε μικρά μπαλάκια με λίγο νέκταρ, πρόσθεσε.

Όταν η ομάδα της Cox-Foster συνέλεξε τις μέλισσες που ανήκουν στο πανεπιστήμιο, καθώς τα έντομα μάζευαν γύρη, διαπίστωσαν ότι ορισμένες μέλισσες ήταν υγιείς, αλλά τα φορτία γύρης τους ήταν μολυσμένα. Αυτό έδειχνε ότι τουλάχιστον ένας τύπο ιού, αυτός των παραμορφωμένων φτερών, μια άλλη θανατηφόρα ασθένεια των μελισσών, απλωνόταν από τη γύρη στις μέλισσες, και όχι πάντα το αντίστροφο.

Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, η ομάδα συνέλεξε και εξέτασε άγριους βομβίνους και σφήκες και ανακάλυψε μοριακές αποδείξεις των ιών που μπορεί να μολύνουν τις μέλισσες.

Όταν οι μέλισσες από μια υγιή ομάδα επισκέφθηκαν τα ίδια λουλούδια που είχαν δεχθεί επίσκεψη από άρρωστους βομβίνους, η αποικία προσβλήθηκε από τον ιό μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα η ομάδα βρήκε.

Η Cox-Foster σημείωσε ότι οι ιοί των μελισσών σε γενικές γραμμές δεν είναι απαραίτητα θανατηφόροι: "Είναι περίπου όπως το κοινό κρυολόγημα: Αν είστε υγιής, δεν μπορείτε να αρπάξετε κρυολόγημα από τους γείτονές σας που έχουν κρυώσει. Οφείλουμε να αναρωτηθούμε γιατί οι μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες σε αυτούς τους ιούς. "

Για παράδειγμα, άλλοι παράγοντες πίεσης, όπως τα φυτοφάρμακα και η έλλειψη καλής διατροφής, μπορεί να είναι πίσω από την μειωμένη αντίσταση των μελισσών, εκείνη είπε.

Η χρήση άλλων επικονιαστών δεν αποτελεί λύση

Η έρευνα μπορεί να υποδεικνύει ότι, καθώς οι μέλισσες συνεχίζουν να μειώνονται, η στροφή σε άλλα είδη για την επικονίαση των καλλιεργειών στις ΗΠΑ δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.

Η επικονίαση υπολογίζεται στα 15 δισ. Δολάρια ως πρόσθετη αξία των καλλιεργειών, ιδιαίτερα για τις μονοκαλλιέργειες, όπως τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί, τα μούρα, τα φρούτα, και τα λαχανικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

"Οι άνθρωποι πίστευαν, «οι μέλισσες εξαφανίζονται, ας χρησιμοποιήσουμε απλά ένα διαφορετικό είδος" για την επικονίαση των φυτών, είπε η Cox-Foster.

Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα είδη επικονιαστών, "και είναι πιθανό να εκτεθούν στο ίδιο στρες."

Η μελέτη για τους ιούς των μελισσών παρουσιάστηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού PLoS ONE.
----------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
----------------------