Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Μέσα στο έτος θα πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές του 2011 ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα εξοφληθεί και το 2010

Την διαβεβαίωση μέσω του ΑγροΤύπου (http://www.agrotypos.gr), ότι οι αγρότες θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2011 μέσα στον χρόνο, δίνει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου.



Παράλληλα, ο ίδιος μας ενημερώνει ότι η εξόφληση των παραγωγών για τις ζημιές του 2010 θα πραγματοποιηθεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο, αφού ο οργανισμός «περιμένει» σχεδόν 78 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τον λόγο αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «όσον αφορά στις ζημιές στην αγροτική παραγωγή οι οποίες έχουν γίνει σε επίπεδο χώρας το 2010 είναι της τάξεως περίπου των 115 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει 35 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι οι αποζημιώσεις αυτές ήταν τα “υπόλοιπα” του 2009. Άρα εκκρεμεί να αποδοθεί στον Οργανισμό όλη η εισφορά του 2010, η οποία είναι “γραμμένη” στον προϋπολογισμό και θα αποδοθεί στον ΕΛΓΑ».
 
Και προσθέτει: «Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό είναι “γραμμένα” 77,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε αναμένεται να πληρωθούν σύντομα. Το ποσό αυτό, θα πρέπει να διευκρινίσουμε, δεν είναι χρήματα του κράτους αλλά χρήματα των αγροτών τα οποία μέσα από την διαδικασία των ΔΟΥ πάνε στο υπουργείο Οικονομικών. Με το ποσό αυτό θα καλύψουμε λοιπόν όλες τις ζημιές του 2010 και πρόκειται να έχουμε πληρώσει μέχρι και τον Μάρτιο του 2011».
 
Όσον αφορά στις ζημιές του 2011, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ τονίζει: «Οπότε μας μένει να δούμε τι θα γίνει με τις ζημιές του 2011. Οι εισφορές του 2011 θα αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία του ΕΛΓΑ από τότε που θα ξεκινήσει να κάνει δήλωση καλλιέργειας ο αγρότης. Όταν λοιπόν ο αγρότης κάνει δήλωση καλλιέργειας θα μπορεί να καταβάλει άμεσα την εισφορά του ή να εκχωρήσει δικαίωμα στον ΕΛΓΑ να την παρακρατήσει από το ΦΠΑ, τα πετρέλαια ή την ενιαία ενίσχυση. Αυτό που θα συμβεί είναι, ότι ένα μικρό ποσοστό να πληρώσει εκείνη την ώρα και ένα μεγαλύτερο να εκχωρήσει δικαίωμα να πάρει τα χρήματα ο ΕΛΓΑ από τον ΦΠΑ ή την ενιαία ενίσχυση κ.α.».
 
Και καταλήγει: «Πότε λοιπόν έχουμε εισροές στους αγρότες; Έχουμε ΦΠΑ περίπου το Ιούνιο, πετρέλαία τον Αύγουστο και ενιαία ενίσχυση τον Οκτώβριο. Άρα λοιπόν όσες ζημίες γίνουν μέσα στο έτος, θα μπορέσουν να αποζημιωθούν μέσα στο 2011. Αν υπάρξουν ζημιές τώρα, τον Μάρτη ή τον Απρίλιο θα περιμένουμε τις πρώτες εισπράξεις μας περίπου το καλοκαίρι ώστε να ξεκινήσουμε τις άμεσες καταβολές».
 
Αλλαγές στον ΕΛΓΑ
 
Τεκμαρτό σύστημα για την πληρωμή των εισφορών στον ΕΛΓΑ μπαίνει σε ισχύ από φέτος. Όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την ασφάλιση της παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου (ν3877/10), αν οι αγρότες δεν πληρώσουν τις εισφορές τους, όχι μόνο δεν θα πάρουν αποζημίωση, αλλά «τα χρέη τους» θα βεβαιώνονται στην Εφορία.

Μπορεί λοιπόν στο εξής και για τα τιμολόγια που εκδίδονται από 1-1-2011 να καταργείται η παρακράτηση εισφοράς 3% στη φυτική παραγωγή και 0,5% στο ζωικό κεφάλαιο επί των τιμολογίων αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων, πλην όμως με το νέο σύστημα που τυπικά ισχύει από 1-1-2011, οι εισφορές θα πληρώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, ακόμη και μέσω συμψηφισμούς τους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, εφόσον δώσουν οι ίδιοι τη σχετική συγκατάθεση.

Στις διευκρινίσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΑΤΕbank τότε «η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς (στον ΕΛΓΑ) είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λπ.». Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να παίρνει από τις επιδοτήσεις τους το ποσό της εισφοράς τους για τον ΕΛΓΑ.
 
Ως προς το ύψος των εισφορών, αυτές καθορίζονται με βάση τον νέο νόμο σε ποσοστά:
 
  • 4% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής.
  • 3% για τους ελαιώνες, το ελαιόλαδο και τις ελιές.
  • 0,75% για το ζωικό κεφάλαιο.
  • 0,5% για προϊόντα που παράγονται σε «ελεγχόμενο περιβάλλον», δηλαδή θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργεια.
 
Το ποσό των εισφορών θα υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα ή τα δέντρα που δηλώνουν οι αγρότες (δήλωση ΟΣΔΕ), με τη μέση παραγωγή σε επίπεδο νομού και με την αξία του παραγόμενου προϊόντος (σ.σ.: εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση).
 
Πέραν αυτών εισφορά θα πληρώσουν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν συνολικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο (πάνω από 12.000 ευρώ). Η «γενική» αυτή εισφορά ορίστηκε στο 2% επί του εισοδήματος που προέρχεται από τις γεωργικές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ και από αυτά τα 4.000 ευρώ προέρχονται από γεωργική δραστηριότητα, θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 2% ήτοι 80 ευρώ, στον ΕΛΓΑ. Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
-----------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
-----------------------------------------------------