Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Διευκρινίσεις δίνει εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Διευκρινίσεις που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Φ/Β) σταθμών σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (Γ.Γ.Υ.Π.), περιέχει σχετική εγκύκλιος που απέστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής διοίκησης, με στόχο την αποσαφήνιση των διατάξεων του νόμου 3851/2010 (νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 4 Ιουνίου του 2010.

Στην εγκύκλιο περιγράφεται ο τρόπος διαχείρισης και εξυπηρέτησης των αιτημάτων, η έκδοση απαραίτητων δικαιολογητικών, τα στάδια αδειοδοτικής διαδικασίας, η σύναψη συνδέσεων κ.ά, για την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας των επαγγελματιών αγροτών. Για τη διευκόλυνση της ανάγνωσης και την παρακολούθηση της χρονικής αλληλουχίας των επιμέρους σταδίων που ακολουθούνται, η εγκύκλιος συνοδεύεται από σχετικό σχεδιάγραμμα.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, ειδικά στην περίπτωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (Φ/Β) σταθμών σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, η σχετική αδειοδότηση για τη χωροθέτησή τους χορηγείται αν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή, σε περίπτωση απαλλαγής δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, καλύπτουν εδαφικές εκτάσεις που δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του συγκεκριμένου νομού.

Επίσης αναφέρει ότι τα νέα αιτήματα που υποβλήθηκαν από επαγγελματίες αγρότες, ισχύος έως 100kW, σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, μέχρι τις 11/10/2010, εξετάζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα νέα αιτήματα, δηλαδή αιτήματα προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για χορήγηση άδειας παραγωγής ή αιτήματα σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή.

Η προτεραιότητα αυτή εξασφαλίζεται με την προσκόμιση από τον αιτούντα σε κάθε στάδιο, πλέον των υπολοίπων δικαιολογητικών, βεβαίωσης της επαγγελματικής ιδιότητας του αγρότη, που εκδίδεται από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) σύμφωνα με τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ. 249448/23.6.2010 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαδικασίες ορισμού των επαγγελματιών αγροτών για την υποβολή αιτήσεων για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)» (ΦΕΚ Β΄1049).

Σημειώνεται ότι το προϋπάρχον κείμενο «Οδηγός υποβολής νέων αιτήσεων που υποβάλλονται από αγρότες, για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος έως 100kW», που υπήρχε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, παύει να ισχύει. Αντικαθίσταται από την παραπάνω εγκύκλιο η οποία έχει ήδη αναρτηθεί στη σελίδα του υπουργείου.



------------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------------