Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Απόρρητα έγγραφα διέρρευσαν για μελισσοτοξικό φάρμακο

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών έχει ελαττωθεί τα τελευταία χρόνια, ανησυχώντας τους μελισσοκόμους και τους αγρότες οι οποίοι γνωρίζουν την κρισιμότητα της επικονίασης των μελισσών για πολλές καλλιέργειες.

Διάφορες θεωρίες έχουν προκύψει ως προς το γιατί πληθυσμός των μελισσών της βόρειας Αμερικής έχει μειωθεί - ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, υποσιτισμός, και κλιματικές αλλαγές έχουν όλα αναφερθεί.

Τώρα, ένα έγγραφο που διέρρευσε από την Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία επέτρεψε την εκτεταμένη χρήση ενός μέλισσοτοξικού φυτοφαρμάκου, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων από την ΑΠΠ (EPA).

Το έγγραφο, το οποίο διέρρευσε σε μελισσοκόμο του Κολοράντο, δείχνει ότι η EPA αγνόησε προειδοποιήσεις για τη χρήση του clothianidin, ενός φυτοφαρμάκου που παράγει η Bayer και κυρίως χρησιμοποιείται για την προ-επεξεργασία σπόρων καλαμποκιού.

Το φυτοφάρμακο απέφερε 262 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2009 σε αγρότες, που επίσης χρησιμοποιούν την ουσία σε canola(ελαιοκράμβη), σόγια, ζαχαρότευτλα, ηλίανθο, και σιτάρι, σύμφωνα με τον Grist.

Το έγγραφο που διέρρευσε ( PDF 1.16 Mb ) ήταν αυτό που παρατίθεται ως απάντηση στο αίτημα της Bayer να εγκρίνουν τη χρήση των φυτοφαρμάκων για το βαμβάκι και τη μουστάρδα. Το έγγραφο ακυρώνει την προηγούμενη μελέτη της Bayer με την οποία δικαιολογείται η καταχώρηση των clothianidin με βάση την ασφάλεια του για τις μέλισσες:

«...μεγάλη είναι η ανησυχία κινδύνου του Clothianidin σε μη στοχευμένα έντομα (δηλαδή, στις μέλισσες).Το Clothianidin είναι ένα νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο που είναι αρκετά επίμονο και συστηματικό. Μελέτες έντονης τοξικότητας σε μέλισσες δείχνουν ότι το clothianidin είναι εξαιρετικά τοξικό τόσο σε επαφή και σε στοματική χρήση.

Αν και ο EFED δεν διεξάγει RQ αξιολογήσεις του κινδύνου σχετικά με έντομα μη-στόχους, οι πληροφορίες από σταθερές δοκιμές και επιτόπιες μελέτες, καθώς και τις εκθέσεις συμβάντων στα οποία εμπλέκονται άλλα εντομοκτόνα νεονικοτινοειδή (π.χ. imidacloprid) υποδηλώνουν την τάση για μακροπρόθεσμο τοξικό κίνδυνο για τις μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα.

Το σύνολο του 101-σελίδων του υπομνήματος έχει ρόλο καταπέλτη (και αξίζει μια ανάγνωση). Αλλά η γνώμη των επιστημόνων της EPA δεν είναι προφανώς αρκετή για τον οργανισμό, η οποία(EPA) επιτρέπει στο clothianidin να διατηρήσει την έγκριση του.

Οι υποψίες για το clothianidin δεν είναι νέες? Η EPA's Environmental Fate and Effects Division (EFAD), που ασχολείται με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες χημικών ουσιών, αρχικά εξέφρασε την ανησυχία τηςόταν το φυτοφάρμακο εισήχθη, το 2003, αναφέροντας σχετικά με την "πιθανότητα έκθεσης σε τοξικές ουσίες σε μη-στοχευμένους επικονιαστές [π.χ., μέλισσες], μέσω της μετατόπισης των καταλοίπων του clothianidin που προκύπτουν από την επεξεργασία των σπόρων.

"Το Clothianidin επιτρεπόταν ακόμη στην αγορά, ενώ η Bayer εργαζόταν σε μια κακοφτιαγμένη μελέτη τοξικότητας [ PDF 335.27 Kb ], στην οποία πεδία δοκιμής και πεδία ελέγχου τοποθετήθηκαν τόσο κοντά όσο τα 968 πόδια (300μέτρα).

Η ουσία υπάρχει στα προιόντα:

FS: Poncho (clothianidin 600 g a.i./l)



FS: Poncho Beta (clothianidin 400 + betacyfluthrin 53,34 g a.i./l)

FS: Prosper (clothianidin 120 + thiram 120 + carboxin 56 + metalaxyl 4 g a.i./l)

Το Clothianidin έχει ήδη απαγορευθεί στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σλοβενία για τις τοξικές επιδράσεις του. Γιατί λοιπόν το ΥΠΠ δεν θα ακολουθήσει; Η απάντηση έχει μάλλον να κάνει με την Αμερικανική συνάφεια για τα προϊόντα καλαμποκιού. Αλλά χωρίς τις μέλισσες, το σύνολο της προσφοράς τροφίμων μας αντιμετωπίζει πρόβλημα..

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε πως κανένα φάρμακο απο αυτά δεν μπορεί να μεταφερθεί στο μέλι και στο πιάτο του καταναλωτή. Η μέλισσα θέτει ως ασπίδα προστασίας την ίδια της τη ζωή αποκλείοντας απο την κυψέλη κάθε μολυσμένη ουσία.

Το μέλι είναι αγνό και πάντα καθαρό, όπως το παράγει η μέλισσα.
-----------------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
-----------------------------