Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Φόβος για ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

«Στην έκθεση των ελεγκτών του ΔΝΤ ανάμεσα στα μέτρα/στόχους που προτείνονται για τη φορολογική αναμόρφωση περιλαμβάνεται και η κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων στον ΦΠΑ που σημαίνει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν εδώ και 23 χρόνια στα νησιά του Αιγαίου».

Αυτό σημειώνει ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών εκφράζοντας με ανακοίνωσή του την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει η ενδεχόμενη κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος και η εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι μια ενέργεια που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις χειμαζόμενες από την κρίση οικονομίες των νησιών αφού θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα το κόστος διαβίωσης αλλά και κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά μας.

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ζητώντας από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών να πουν αν έχει τεθεί από την τρόικα θέμα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και αν η κυβέρνηση έχει αναλάβει σχετική δέσμευση.


Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του στην Τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, με κατηγορηματικό τρόπο διαβεβαίωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι, δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά.

Συγκεκριμένα ο κ. Νικητιάδης δήλωσε: «Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει και ούτε έχει απασχολήσει την κυβέρνηση θέμα που να σχετίζεται με αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα νησιά μας. Κάθε περί του αντιθέτου φημολογία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η χώρα, τα νησιά μας θα συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προόδου. Η κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε για να ενισχύσει τη συνέχεια της πορείας αυτής».
---------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------