Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοινώθηκε η παράταση αποπληρωμής κτηνοτροφικών δανείων ως το 2016

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του 2010, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για παράταση της αποπληρωμής ως το 2016 των άτοκων δανείων, που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι το 2007.

Τα δάνεια συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ σε 29.300 κτηνοτρόφους - που έληγαν στο τέλος του 2012 - είχαν δοθεί τον Δεκέμβριο του 2007, ήταν άτοκα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και πενταετούς διάρκειας και θα έπρεπε να εξοφλούνταν σε ισόποσες ετήσιες χρεολυτικές δόσεις με πρώτη δόση καταβλητέα την 31 Δεκεμβρίου 2008 και τελευταία την 31 Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε θα δοθεί παράταση στην αποπληρωμή τους έως το 2016 και θα εξοφληθεί σε ίσες ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, με πρώτη δόση καταβλητέα την 31.12.2011 και τελευταία την 31.12.2016. Οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται κατά 50% από το λογαριασμό του ν. 128/75.

Ο εκτοκισμός και η καταβολή των τόκων θα γίνεται σε ετήσιες δόσεις και η επιδότηση επιτοκίου θα παρέχεται εφόσον οι δανειοδοτούμενοι θα καταβάλουν το τμήμα των τόκων που τους αναλογεί και οι οφειλές τους θα είναι ενήμερες.

Ως επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών του δανείου ορίζεται το ισχύον για κάθε πιστωτικό ίδρυμα επιτόκιο για την ίδια κατηγορία δανείων. Το ποσοστό της επιδότησης του επιτοκίου θα στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο τέταρτο της μονάδας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα – στην εκπνοή του 2010 – στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

«Για τα ανωτέρω δάνεια θα παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2322/1995 όπως ισχύει. Τίθεται προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα, μέχρι 31−3−2011». Παράλληλα, η δαπάνη που προκαλείται από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, το ύψος της οποίας δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί, θα βαρύνει το λογαριασμό του ν. 128/75, όπως ισχύει.

Μ. Αποστολάκη

Υπενθυμίζουμε ότι την παράταση της αποπληρωμής ως το 2016 των άτοκων δανείων, που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι το 2007, εξήγγειλε από τη βουλή και αργότερα επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της στον ΑγροΤύπο και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη. Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις σε θέματα που χρονίζουν και απασχολούν το κτηνοτροφικό δυναμικό της χώρας εδώ και αρκετά χρόνια.

«Βούληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα στη σημερινή συγκυρία της επιδεινωμένης κατάστασης για τους κτηνοτρόφους, μέσα από την αύξηση των ζωοτροφών και πολλών άλλων αντίξοων συνθηκών, είναι η ενίσχυσή τους σε ό, τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων αυτών. Και αυτό έχει ήδη γίνει γνωστό με τη μορφή των εξαγγελιών, που αφορούν στην παράταση της αποπληρωμής των άτοκων αυτών δανείων, μέχρι το 2016.

Όμως, φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η παράταση, από μόνη της, δεν είναι μία ουσιαστική ανακούφιση για τους κτηνοτρόφους. Μέσα στις σημερινές δεινές και περιοριστικές δημοσιονομικές συνθήκες, δεν είναι δυνατόν η επέκταση της παράτασης της αποπληρωμής των ατόκων δανείων να γίνει και πάλι υπό μορφή ατόκου δανεισμού, διότι, τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα και πάντως έχουν στερέψει», ανέφερε η υφυπουργός και συνέχισε:

«Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί και δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΑΑΤ, είναι το γεγονός ότι προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε ό, τι αφορά το ποσό της επιδότησης του επιτοκίου. Και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ούτως ώστε το ποσό της επιδότησης από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου να είναι το υψηλότερο δυνατό για τους έλληνες παραγωγούς».


-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------